Zoeken
Translate this page
English

Kaartweergave bij de zūmo

Bij veel kaarten worden de kleuren van de kaartelementen bepaald door een TYP-bestand. Daar waar er geen kleur is gedefinieerd in het TYP-bestand of als er helemaal geen kleuren gedefinieerd zijn (is bij de City Navigator-kaarten het geval), bepaalt het toestel zelf de kleuren. Nu is het bij de zūmo 3xx/59x/XT (maar ook bij een aantal nüvi-modellen) zo dat je verschillende kaartthema's kunt kiezen, met elk hun eigen kleuren voor de kaartelementen.
Deze thema's zijn opgeslagen in bestanden met de extensie .kmtf, welke te vinden zijn in de map Themes\Map op het toestel. Het is mogelijk om ze met behulp van een text-editor aan te passen, maar echt handig is dat niet.

Daar komt dit tooltje van pas: geef hieronder het thema-bestand op en klik op "Inlezen". Je krijgt dan een pagina met alle elementen en de bijbehorende kleuren; door een kleur aan te klikken kun je deze eenvoudig wijzigen. Als je klaar bent, kunt je het aangepaste thema-bestand downloaden.

Het tooltje is in het Engels, omdat alle elementen in het bestand dat ook zijn. Een vertaling heb ik nog niet, omdat ik niet van alle elementen weet waarvoor ze staan. Een belangrijke voor zūmo bezitters is "Map_RTE_ACTV_LEG_CLR", daar kun je de breedte van de actieve route instellen.
Daarnaast zul je zien dat een aantal elementen de opties "Scale" en "Border" hebben. "Scale" is (vermoedelijk) de verhouding van de breedte van een lijnelement t.o.v. de standaardwaarde. Vul je "2" in, dan wordt hij 2x zo breed. "Border" geeft de randbreedte van lijnelementen aan.
Nu kun je bij een aantal elementen die weliswaar geen "Border" optie hebben toch de randkleur apart instellen, en er zijn lijnelementen met wel een "Border" optie, maar geen mogelijkheid om de randkleur apart te kiezen. Geen idee waarom dat zo is.... Ik heb niet zo'n moderne zūmo, dus kan ik het ook niet uitzoeken.

In het bestand zitten (meestal) meerdere profielen, namelijk "Guidance", "Browse", "Traffic", "Turn Preview", "Route Preview" en "Pedestrian". Door het vinkje "Same style for every profile (default)" uit te zetten krijg je de afzonderlijke profielen te zien, en kun je de kleuren in elk profiel apart instellen. Standaard staat het vinkje aan; in dat geval gelden de kleurinstellingen van het eerste profiel ook voor de andere (dit is in de originele themabestanden die ik gezien heb ook het geval).

Met de knop "Save to file" kun je het aangepaste themabestand downloaden; zet het op je zūmo (maak wel een backup van het origineel!), en bekijk het resultaat.

Kies themabestand

Laatste wijziging: 09-11-2023
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact