Zoeken
Translate this page

Deze online tool is ondergebracht op een aparte pagina: https://geo.javawa.nl/webkaart/

Webkaartje van je GPX-bestand

Voor de kaarten op deze website wordt gebruik gemaakt van het open source framework Leaflet. Wil je ook met Leaflet een mooi kaartje van een GPX-bestand maken? Dat kan! Op deze pagina vind je een tool waar je je bestand kunt uploaden, eventueel wat instellingen aanpassen en vervolgens een HTML-bestand downloaden wat je in je browser kunt openen en/of op je website kunt zetten.

Webkaartvoorbeeld  
 

Er is ook een andere methode: je kunt hier een open source tooltje downloaden, waarbij je een aantal bestanden op je website zet (het werkt niet op de lokale computer). Kennis van HTML en JavaScript is niet nodig (tenzij je meer wilt dan de standaard opties).

gpxviewer_v4.zip

Het gebruik is heel eenvoudig: download bovenstaand zip-bestand, pak het uit en plaats de inhoud op je webruimte.
Neem een GPX-bestand naar keuze, wijzig de naam in data.gpx (let op! allemaal kleine letters), en zet dit in dezelfde map (op je webruimte) als het bestand index.html. Als het goed is, heb je nu twee bestanden (data.gpx en index.html) en een map genaamd support. Open index.html in je browser, en je krijgt de kaart met je routes, tracks en/of waypoints te zien.
N.B. Dit werkt alleen als je webruimte via een beveiligde verbinding (https) benaderd kan worden! Het werkt niet lokaal op je eigen computer. Dit komt omdat de meeste moderne browsers beperkingen hanteren bij niet-beveiligde verbindingen.

Wil je wat dingen aanpassen? Open index.html in Kladblok of een andere tekst-editor; in het bestand vind je aanwijzingen waarin staat hoe je de grootte van de kaart kunt aanpassen en de weergave van routes en tracks kunt wijzigen. Ook kun je hier een andere bestandsnaam voor je GPX-bestand opgeven. Het bestand index.html kun je trouwens ook een andere naam geven; op die manier kun je meerdere kaartjes maken en in één map zetten.

Wil je nog meer aanpassen? Dan zul je je moeten gaan verdiepen in de JavaScript-code en de informatie op deze pagina. Je kunt het ook door mij laten doen, maar dat is niet gratis.

Tip voor diegenen die (een beetje) met JavaScript overweg kunnen en de GPX-data in een database hebben staan: als je de variabele gpxData definieert en vult met de GPX-data, dan wordt die gebruikt i.p.v. een bestand. Dat kun je op verschillende manieren doen: door de HTML te genereren via bijv. PHP en dan in een script-blok gpxData in te vullen, of door gebruik te maken van de functie getFile(), waarbij je dynamisch de inhoud van je kaart kunt verversen door een ander GPX-bestand te laden (in het bestand index.html kun je zien hoe je dat gebruikt).

Laatste wijziging: 01-03-2024
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact