Zoeken
Translate this page
English Français

Virtueel toestel gebruiken met BaseCamp

Voorheen kon je met MapSource alleen kaarten gebruiken die op je computer geïnstalleerd stonden, maar BaseCamp heeft al enige tijd de mogelijkheid om de kaarten direct vanaf het toestel te gebruiken. Dit hebben ze niet alleen voor ons gemak gedaan; er is duidelijk een tendens zichtbaar om steeds vaker kaarten alleen op het toestel of op een SD-kaart te leveren.
Nu heeft dat zeker zijn voordelen: een SD-kaartje inpluggen is vele malen simpeler dan het proces van installeren en ontgrendelen van kaarten. Er zijn echter ook belangrijke nadelen: ten eerste is de USB-interface bij veel (alle?) toestellen vrij traag, waardoor het inladen van de kaarten veel tijd kost. Ten tweede is het nogal onpraktisch om elke keer het toestel aan te moeten sluiten als je aan de slag wilt met BaseCamp.

Deze problemen zijn te omzeilen door een kopie te maken van het toestel en/of de SD-kaart, wat als virtueel toestel fungeert. Dit kun je doen door de inhoud te kopiëren naar een USB-stick of een SD-kaart die je in een snelle kaartlezer plaatst, maar het is nog praktischer om een virtueel USB-medium te maken wat op de harde schijf van je computer staat. Dit werkt vele malen sneller dan via de USB-aansluiting van je computer. Hieronder wordt beschreven hoe je zo'n virtueel USB-medium kunt maken. Het kopiëren van de gegevens van het toestel kan lastig zijn door het gebruik van onzichtbare mappen; gebruik daarom hiervoor JavaWa Device Manager.

Windows

Windows heeft standaard geen voorziening aan boord voor het maken van een virtueel USB-medium, maar er zijn diverse gratis oplossingen beschikbaar zoals:

Het is belangrijk dat het virtuele medium door Windows wordt herkend als een verwijderbaar USB-medium; als dat niet het geval is, zal BaseCamp het niet kunnen gebruiken. Bij Dekart Private Disk Light is dat standaard het geval; bij de andere twee dient dat bij de opties ingesteld te worden.

Dekart Private Disk Light en TrueCrypt zijn eigenlijk bedoeld voor het veilig opslaan van gegevens; bij het verbinden met zo'n virtuele schijf dient altijd een wachtwoord opgegeven te worden. Bij ImDisk is dat niet het geval. De eerste twee programma's hebben een eigen snelkoppeling in het startmenu en/of op het Bureaublad; ImDisk wordt vanuit het configuratiescherm van Windows bediend.

Als je kiest voor ImDisk, dan kun je hieronder een batch-bestand downloaden die het aanmaken van een virtueel toestel vereenvoudigt.
Om te beginnen dient ImDisk uiteraard eerst geïnstalleerd te zijn.
Plaats Maak virtueel toestel.cmd in de map waarin je het virtueel toestel aangemaakt wilt hebben en voer het uit door erop te dubbelklikken. Er wordt nu gevraagd om de gewenste grootte en de bestandsnaam op te geven; na afronden van het script heb je een virtueel toestel wat meteen klaar voor gebruik is. Ook staat er dan in dezelfde map een nieuw batch-bestand waarmee in het vervolg het virtuele toestel geactiveerd kan worden; door een snelkoppeling naar dit batch-bestand in de opstartmap van je startmenu te plaatsen wordt het elke keer bij het opstarten van Windows geactiveerd.

Het tweede bestand wat je kunt downloaden is hetzelfde, maar dan gezipt; download deze in plaats van de eerste als je browser moeite heeft met cmd-bestanden.

Maak virtueel toestel.cmd
Maak virtueel toestel_win.zip

Heb je een virtueel toestel aangemaakt? Gebruik dan nu JavaWa Device Manager om de kaarten van je echte toestel naar de virtuele te kopiëren.

macOS

Op de Mac is de voorziening voor het maken van een virtueel USB-medium standaard al aanwezig: met Schijfhulpprogramma is het mogelijk een lege schijfkopie te maken dat door JaVaWa Device Manager en door BaseCamp herkend en gebruikt kan worden. Om het nog makkelijker te maken kun je hieronder een hulpmiddel downloaden waarmee je snel een virtueel toestel kunt aanmaken.

Maak virtueel toestel_mac.zip

Heb je een virtueel toestel aangemaakt? Ook op de Mac gebruik je JavaWa Device Manager om de kaarten van je echte toestel naar de virtuele te kopiëren.

In een aantal situaties kun je deze procedure niet (helemaal) gebruiken. Op deze pagina wordt een handmatige methode beschreven.

 

Kom je er niet uit? Hier wordt het virtualiseren stap voor stap (mét plaatjes) uitgelegd:
Virtuele GPS, hoe en waarom?

Laatste wijziging: 04-11-2023
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact