Zoeken
Translate this page

Symbool voor viapunten

Het gebruikte symbool voor viapunten in routes in MapSource is de laatste tijd nogal eens veranderd. In versie 6.13.7 waren het zwarte blokjes, in 6.14.1 t/m 6.15.4 blauwe vlaggetjes, in 6.15.6 t/m 6.15.11 zwarte vlaggetjes en vanaf 6.16.x zijn het (te) kleine zwarte puntjes.
Het gebruikte symbool wordt opgeslagen in het GDB- of GPX-bestand, dus als je een route gemaakt met bijv. 6.15.4 opent in 6.15.6 of 6.13.7 zie je blauwe vlaggetjes. De zwarte vlaggetjes en dito puntjes hebben dezelfde symboolcode als de zwarte blokjes in 6.13.7 en lager, maar het bijbehorende symbool is vanaf 6.14.1 veranderd in het zwarte vlaggetje (puntje bij de beta's). Bij routes gemaakt in 6.13.7 kreeg je dus vanaf 6.14.1 de zwarte vlaggetjes te zien.

In een GPX-bestand kun je zien welk symbool gebruikt is. Bij 6.14.1 t/m 6.15.4 is dit <sym>Flag, Blue</sym>; in oudere en nieuwere versies is dit <sym>Waypoint</sym>.
Je kunt dit in een teksteditor met de zoek- en vervangfunctie eenvoudig wijzigen in iets anders, bijv. door <sym>City (Small)</sym> (groen puntje).

Het standaard gebruikte symbool voor viapunten is niet wijzigen bij de instellingen van MapSource. Toch is daar een oplossing voor.

Met wat truukjes is de weergave aan te passen. Hier kun je een aangepaste MapSourceNLD.dll voor MapSource 6.15.7 of 6.16.3 downloaden, waarin het viapuntsymbool vervangen is door het aloude zwarte blokje:

MapSourceNLD.dll versie 6.15.7
MapSourceNLD.dll versie 6.16.3

Pak het zip-bestand uit, en plaats het in de map waar MapSource staat (meestal C:\Garmin). In sommige gevallen kan het nodig zijn om het bestand te hernoemen naar MapSourceLOC.dll, maar dat merk je snel genoeg.

Wil je hetzelfde doen bij BaseCamp? Kijk dan hier.

Met het juiste gereedschap kun je het ook zelf aanpassen, met bijv. Resource Hacker.

en voilà, het viapuntsymbool is aangepast. Houd er overigens wel rekening mee dat het viapuntsymbool in bestaande routes toch anders kan zijn; zie de uitleg in de tweede alinea.

Vanaf versie 6.16.1 is het ook mogelijk om het viapuntsymbool te wijzigen door een aanpassing in het register. Dit doe je met het volgende commando (eerst even een opdrachtvenster ('DOS-venster') openen):

reg add HKCU\Software\Garmin\MapSource\Settings\Waypoint /v ViaSymbol /t REG_BINARY /d 45000000 /f (alles op één regel)

De blauwe cijfers geven de hexadecimale waarde aan die bij het symbool hoort; in dit geval 45 = kleine groene punt.
Op deze pagina vind je een overzicht van alle symbolen. Neem de waarde in de kolom 'Hex'!

Als je liever niet zelf met ingewikkelde commando's wilt werken kun je via de symbolen-pagina een batch-file downloaden die het voor je kan aanpassen.

Helaas krijg je hier niet het aloude vierkante blokje mee terug. Geen nood, een stukje naar boven op deze pagina vind je een aangepaste DLL.

Noot: het via het register aangepaste symbool wordt alleen voor nieuwe routes gebruikt; bestaande routes houden de oude viapuntsymbolen.

Laatste wijziging: 03-11-2023
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact