Zoeken
Translate this page

Deze online tool is ondergebracht op een aparte pagina: https://geo.javawa.nl/tegenwindcalculator/

Tegenwindcalculator

Met dit hulpmiddel kun je laten zien waar en hoeveel tegen- of meewind je hebt bij een route. Het idee erachter is dat je hiermee kunt kiezen welke route het beste past bij een bepaalde windrichting.

Als een route of track (in GPX-formaat) geladen is krijg je aan de rechterkant een tabel te zien met de hoeveelheid mee- of tegenwind bij de acht hoofdwindrichtingen. Aangezien je bij een rondrit altijd precies evenveel mee- als tegenwind hebt waardoor het totaal altijd 0 is, is de route in tweeën geknipt en worden de percentages voor de afzonderlijke delen getoond. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het lichtste deel voor het laatst te bewaren.

De totale hoeveelheid tegen- of meewind zegt niet alles, het maakt natuurlijk heel veel uit of je in een beschutte omgeving rijdt met kleine stukjes tegenwind, of op een kaarsrechte, onbeschutte weg met alleen maar tegenwind. Dit verschil kan deze tool helaas niet bepalen, maar het kan wel met kleuren aangeven hoe de verdeling van mee- en tegenwind is op de route.

Kies met de windroos aan de rechterzijde een bepaalde windrichting. In de geselecteerde track wordt dan per segment met verschillende kleuren aangegeven hoeveel tegen- (rood) of meewind (blauw) je hebt. Laad je een GPX-bestand met meerdere tracks, dan kun je de afzonderlijke tracks aanklikken om de eigenschappen te bekijken.

Laatste wijziging: 11-05-2022
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact