Zoeken
Translate this page

JaVaWa programma's downloaden en installeren onder Windows

Meldt je Norton virusscanner dat hij een virus gevonden heeft in een JaVaWa programma? Lees dit

Bij de nieuwste versies van Windows en Internet Explorer zijn er nogal wat beveiligingen ingebouwd die het downloaden en installeren van de programma's op deze site niet erg makkelijk maken.
Hier een korte instructie hoe ermee om te gaan.

ssf1

Het eerste dialoogvenster krijg je te zien als je op de knop "Downloaden" klikt op op één van de downloadpagina's op deze site. Klik in dit dialoogvenster op "Uitvoeren" of "Opslaan".
(Er wordt hier gewaarschuwd dat dit type bestand schade kan toebrengen. Dit is een algemene waarschuwing; niet specifiek gericht op de JaVaWa programma's)

ssf2

Vervolgens krijg je een melding dat Internet Explorer de uitgever van het programma niet kan verifiëren; klik op "Uitvoeren".
(Als ik ervoor moet zorgen dat het wel geverifieerd kan worden, dan kost me dat een hoop geld. Mijn programma's zijn gratis; je begrijpt dat die investering geen optie is...)

ssf3

De derde waarschuwing; nu van het SmartScreen filter. Op het eerste gezicht kom je nu niet verder...
Echter: klik op "Meer informatie" en je gaat naar het volgende scherm.

ssf4

We zijn er bijna... Weer een melding over "onbekende uitgever"; ga verder door op "Toch uitvoeren" te klikken.

ssf5

Het laatste venster voordat je aan de eigenlijke installatie kunt beginnen krijg je als het Gebruikersaccountbeheer van Windows aan staat. Je zult niet lichtzinnig iets installeren, zal de gedachte bij Microsoft geweest zijn...
Klik op "Ja". Afhankelijk van je gebruikersrechten zul je mogelijk nóg een venster krijgen waarin je het wachtwoord van een beheerdersaccount moet invullen.

Hierna begint het eigenlijke installatieproces; hoe dat werkt zal voor eenieder duidelijk genoeg zijn.

Norton antivirus

Als je Norton antivirus op je computer geïnstalleerd hebt, dan kun je na het downloaden van een van de JaVaWa programma's de melding krijgen dat de bedreiging "WS.Reputation.1" gevonden is.

Helaas wordt de argeloze gebruiker hiermee op het verkeerde been gezet: WS.Reputation.1 is namelijk helemaal geen virus. Symantec (de maker van Norton) hanteert de volgende stelregel: programma's die populair zijn en vaak gedownload worden zullen wel veilig zijn. Programma's waar dat niet voor geldt (en die Symantec niet kent) worden automatisch als onveilig bestempeld; ook als er geen enkele sprake is van schadelijke software (lijkt wel een beetje op wat Microsoft doet...)

Dat dit voor kleine, onafhankelijke software-ontwikkelaars zoals ik geen prettige gedachte is moge duidelijk zijn, maar ja, wat doe je eraan?

Ik adviseer een andere virusscanner te gaan gebruiken; er zijn er genoeg met een betere reputatie...

Mocht je Norton hebben en tegen dit probleem aanlopen, kun je het programma op de volgende wijze uit de quarantaine van Norton halen:

  1. Start Norton
  2. Klik op Geavanceerd
  3. Klik op Quarantaine
  4. Selecteer het JaVaWa programma in de lijst van quarantaine bestanden
  5. Klik rechtsboven op opties
  6. Kies voor herstel bestand
Laatste wijziging: 18-09-2022
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact