Zoeken
Translate this page

Gesegmenteerde tracks

Een track bestaat uit één of meerdere tracksegmenten. Het idee achter afzonderlijke segmenten is dat wanneer de satellietontvangst tijdelijk wegvalt het segment wordt afgesloten, en na hernieuwde ontvangst verder wordt gegaan met een nieuw segment. Zo blijft de track één geheel, maar zijn de onderbrekingen duidelijk zichtbaar.
Nu is dit meer iets voor de ouderwetse GPS-toestellen met minder goede signaalontvangst, bij moderne toestellen komt dat nog nauwelijks voor. In de gevallen dat het toch gebeurt zal een Garmin toestel geen nieuw tracksegment starten, maar een hele nieuwe track.
De programma's van Garmin (MapSource en BaseCamp) doen ook helemaal niets met aparte segmenten, die knopen de losse segmenten aan elkaar waardoor je een rechte streep te zien krijgt op het traject waar de satellietontvangst was weggevallen.

In de praktijk kom je tracks bestaande uit meerdere segmenten dus eigenlijk nooit tegen. Verrassend genoeg blijken de outdoortoestellen van Garmin wèl rekening te houden met de aparte segmenten! Maak je een track met meerdere segmenten (welke niet per se op elkaar aan hoeven te sluiten en ook niet op volgorde hoeven te liggen), dan wordt die op het scherm netjes getoond zonder verbindingslijnen tussen de segmenten.
Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken om een groot aantal losse tracks samen te voegen tot één track met aparte segmenten, waardoor je maar één track zichtbaar hoeft te maken in plaats van tientallen losse tracks. Minder handelingen en ook minder vervuiling in je tracklijst. De beperking is echter wel dat de limiet van maximaal 10.000 trackpunten per track (voor de huidige outdoortoestellen) zo veel sneller dichtbij komt.

Met het tooltje onderaan de pagina kun je op een eenvoudige manier een aantal tracks samenvoegen tot één track met meerdere segmenten. Open het geconverteerde bestand niet in BaseCamp of MapSource, dat leidt tot een teleurstellend resultaat: zowel op het scherm als op het toestel als je vanuit dat programma de track doorstuurt (de segmentering verdwijnt dan).
Zet het geconverteerde bestand zelf via de Finder/Verkenner in de map Garmin\GPX op je toestel en bekijk daarop het resultaat.


Open een GPX-bestand voorzien van meerdere tracks die je wilt samenvoegen met de knop hieronder of sleep het bestand naar de knop toe.

GPX-bestand laden
Nieuwe tracknaam:
:     
Aantal tracksegmenten:
Totaal aantal trackpunten:
Laatste wijziging: 12-11-2023
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact