Zoeken
Translate this page

Routes en activiteitenprofielen

In BaseCamp heb je de mogelijkheid om verschillende activiteitenprofielen te gebruiken, met elk hun eigen set routevoorkeuren. Wat gebeurt er nu met deze informatie als je een route opslaat in een GPX-bestand, wat je dan bijv. naar een andere BaseCamp-gebruiker stuurt? Worden dan alle routevoorkeuren meegenomen, of toch niet?

De volgende activiteitenprofielen zijn beschikbaar in BaseCamp: Rijden, Motorfiets, Wandelen, Hiken, Alpinisme, Fietsen, Toerfietsen, Mountainbiking, Terreinwagen, Dirt-biking, Vrachtwagen, Camper, Off-roaden en Direct. In het GPX-bestand worden deze bij het item "TransportationMode" opgeslagen als Automotive, Motorcycling, Walking, Hiking, Mountaineering, Bicycling, TourCycling, MountainBiking, ATV, DirtBiking, Trucking, RV of OffRoad. "Direct" zit hier dus niet bij! Hier kom ik later op terug.

Heb je een aangepast profiel gemaakt, dan wordt bij "TransportationMode" het standaardprofiel opgenomen waarop het aangepaste profiel is gebaseerd.

Als je bij een individuele route de routevoorkeuren aanpast (iets wat op de Mac overigens niet mogelijk is) wordt er geen "TransportationMode" toegevoegd; bij importeren wordt het actieve profiel toegekend.
Bij gemengde routes wordt er ook een element "TransportationMode" toegekend aan de afwijkende viapunten (zowel harde als zachte).
Vervolgens zijn er ook nog twee routeringselementen, namelijk "CalculationMode" met de optie ShorterDistance, FasterTime, CurvyRoads of Direct (Berekenmodus Kortste afstand, Kortste tijd en Bochtige wegen; Direct vind je in BaseCamp dan weer niet terug bij de andere drie) en "ElevationMode" met de optie Standard of MinimizeAscent (Hoogtemodus Standaard of Minimale stijging; de tweede komt niet voor bij de profielen Rijden en Motorfiets). Deze routeringselementen worden per viapunt bewaard, maar niet bij "zachte" viapunten. Alle andere routevoorkeuren (vermijdingsopties e.d.) uit BaseCamp zul je NIET terugvinden in het GPX-bestand.

Wat gebeurt er nu bij importeren van een route?

Stel, het profiel "Motorfiets" staat ingesteld op routevoorkeur "Kortste tijd" en je hebt een aangepast profiel gemaakt o.b.v. "Motorfiets", maar dan met "Kortste afstand".
Je maakt een route met je aangepaste profiel en exporteert het. Verwijder het origineel uit BC en importeer de route. BC kent nu het aangepaste profiel toe. Had echter het aangepaste profiel dezelfde routevoorkeur als het standaard profiel, dan kent BC na het importeren het standaard profiel toe! Dit komt namelijk ook overeen met hetgeen in het bestand staat. De vermijdingen kunnen wel verschillend zijn, maar die worden nu eenmaal niet in de gpx opgeslagen...

Volgende scenario: je krijgt een route van iemand anders die zijn profiel "Motorfiets" op "Kortste afstand" heeft staan (of een aangepast profiel obv "Motorfiets"), maar jij hebt alleen "Motorfiets" en het staat op "Kortste tijd". Bij importeren maakt BaseCamp automatisch een nieuw profiel aan obv "Motorfiets", maar dan met "Kortste afstand". De rest van de routevoorkeuren komen overeen met jouw standaard motorprofiel, niet die van de ander.

Nog even terugkomend op directe routes of gemengde routes met een stukje direct: zoals ik eerder aangaf wordt "Direct" niet als "TransportationMode" bewaard; slechts als "CalculationMode". Probleem is alleen dat de "CalculationMode" (maar de "ElevationMode" niet; deze wordt genegeerd) enkel door BaseCamp gebruikt wordt bij de keuze voor één (of meerdere bij gemengde routes) van de aanwezige profielen; daarna wordt het genegeerd.
Is er geen "TransportationMode" opgenomen (wat dus het geval is bij een direct(e) route(segment), dan wordt daar het actieve profiel toegewezen. Nu is het onlogisch om een directe route te laten herberekenen, maar bij gemengde routes is dat niet zo evident. Het herberekenen van de gemengde route gaat echter wel mis op de "directe" routesegmenten!

Nu gaat dit verhaal alleen over BaseCamp, maar weten we nog niet hoe de toestellen daarmee doen. Hoe de diverse toestellen met deze informatie in de gpx omgaan weet ik niet precies. De oudere zūmo's (220, 550, 660) doen er zeker weten niets mee, maar de nieuwere waarschijnlijk ook niet.

Laatste wijziging: 28-04-2023
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact