Zoeken
Translate this page

Week Number Rollover

Vanaf 7 april 2019 konden GPS-gebruikers te maken krijgen met een (technisch) fenomeen waardoor de datum op het toestel verkeerd weergegeven wordt. Je krijgt dan een datum precies 1024 weken terug in de tijd, dat is zo'n 19,7 jaar. In plaats van 7 april 2019 krijg je dan 22 augustus 1999 te zien.

De oorzaak ligt in het feit dat men in het verleden gekozen heeft om weeknummers als 10 bits getallen vast te leggen, en dat geeft maximaal 1024 verschillende waardes. In 1999 speelde dit probleem ook al, maar had toen nog niet zo'n grote impact omdat er toen niet zoveel GPS-toestellen in gebruik waren. In 2000 heeft de Amerikaanse regering besloten de opzettelijke verslechtering van de nauwkeurigheid van GPS uit te schakelen, en vanaf die tijd is de opmars van GPS flink toegenomen waardoor de tweede keer veel meer impact zal hebben.
In dit (Engelstalige) document is meer achtergrondinformatie te vinden.

De impact op toestellen van Garmin is beperkt. De toestellen blijven werken, alleen de datum op het scherm en in tracklogs klopt niet meer. Er zijn nog wel een paar andere bijkomende problemen. Zo is de bepaling van de zomertijdperiode niet meer juist, het verschil is immers geen geheel aantal jaren. Dit heeft gevolgen voor uiteraard de tijdaanduiding, maar de opgegeven aankomsttijd zal ook afwijken. Je kunt het oplossen door de zomertijd niet op "automatisch" te zetten, maar zelf de juiste instelling kiezen (en twee keer per jaar aanpassen).
Het automatisch wisselen van dag- naar nachtstand gaat ook niet meer goed, in de winter is het immers veel eerder donker dan in de zomer. Dit kun je ook ondervangen door de bijbehorende instelling handmatig aan te passen, al is dit wel lastiger dan met de zomertijd omdat je het elke keer moet veranderen.

Voor de toestellen die last hebben van de rollover is er een hulpprogramma gemaakt waarmee je de datums in de tracklog kunt corrigeren. Dit hulpmiddel vind je hier.

Met een recente versie van GPSBabel kan de datum gecorrigeerd worden bij toestellen met een seriële of USB aansluiting, op voorwaarde dat het toestel via het Garmin protocol communiceert. Bij toestellen die dat niet doen (bijv. alle nüvi's) kan de datum hiermee niet gerepareerd worden, en ben je afhankelijk van een toestelupdate door Garmin.
Bij de vorige overgang in 2019 werkte de optie in GPSBabel niet, maar in de tussentijd is dat gerepareerd (wat me overigens tot voor kort ontgaan was).

Kies in GPSBabel bij "Input" de optie "Device" en kies bij "Format" voor "Garmin serial/USB protocol". Kies het juiste toestel bij "Device Name". Klik op "Options" en selecteer daar "Sync GPS time to computer time". Kies bij "Output" voor "File"; wat je kiest bij het formaat, bestandsnaam en opties zijn verder niet relevant (al moet je wel een bestandsnaam opgeven). Klik op "OK", zet het toestel na een succesvolle overdracht uit en weer aan en laat het toestel de satellieten weer zoeken.
N.B. dit werkt alleen als het toestel nog geen satellietfix heeft! Doe het dus op een plek waar geen satellietontvangst is of zet het toestel in de simulatiestand.

Je kunt ook de applicatie gebruiken die Garmin voor de vorige rollover (in 1999) heeft gemaakt. Die werkt nog steeds, maar mogelijk niet op recente Windows-versies en alleen bij toestellen die een seriële aansluiting hebben... Dat zijn er helaas niet veel meer. Mocht je er toch eentje hebben, hier is het bestand te downloaden: GpsEow 1.20

Het resetten van de datum hoeft in principe maar eenmalig gedaan te worden, maar veel van de oudere toestellen waarvoor het gebruikt kan worden bevatten een oplaadbare knoopcel voor het onthouden van de instellingen. Die knoopcel loopt vrij snel leeg, waardoor de instellingen én de datumcorrectie verloren gaan. In dat geval moet voor het gebruik datumcorrectie opnieuw uitgevoerd worden.

Een aantal toestellen heeft een ingebouwde mogelijkheid om de rollover te corrigeren. Bij de GPS 100 dien je bij het opstarten de juiste datum en tijd (UTC) in te stellen. De GPSMAP 276C, GPSMAP 296 en soortgelijke modellen uit dezelfde reeks bieden de mogelijkheid om het juiste jaartal in te voeren als de GPS-ontvanger in de demostand staat of nog niet de positie bepaald heeft. De juiste datum wordt dan automatisch bepaald na bepalen van de positie aan de hand van de satellieten.

Veel modellen waren overigens al rollover-proof en voor een aantal modellen met USB-aansluiting heeft Garmin een update uitgebracht om het probleem te repareren. Het aantal modellen dat last blijven houden van de rollover is beperkt. In mijn collectie zijn het er maar vijf, waarvan bij drie geen communicatie richting het toestel mogelijk is of überhaupt geen communicatiemogelijkheden bezit; het updaten van deze toestellen of het corrigeren van de datum kan dus simpelweg niet. Het betreft de GPS 50 met software versie lager dan 2.0, Forerunner 101 en Geko 101. De andere twee zijn de nüvi 30 en nüvi 510.

Laatste wijziging: 21-05-2024
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact