Zoeken
Translate this page
English

JaVaWa programma's uitvoeren in macOS

De meeste van mijn programma's zijn 32 bit, en werken daarom niet op MacOS Catalina. De uitzonderingen zijn CleanEject, SetProjectionAngle en JaVaWa IMGname, die zijn wel 64 bit.

Met het uitbrengen van OS X 10.8 Mountain Lion heeft Apple een nieuwe beveiliging geïntroduceerd: Gatekeeper. Deze beveiliging houdt in dat je niet meer zomaar programma's kunt installeren, maar alleen die uit de Mac App Store komen en/of voorzien zijn van een certificaat. Om zo'n certificaat voor je software te krijgen moet een ontwikkelaar lid worden van het "Mac Developer Program" à $ 99 per jaar. Heel leuk en aardig, maar als je je software gratis weggeeft wordt het wel een dure hobby... (ja, ik krijg af en toe een donatie, en nee, dat is niet voldoende om dit van te betalen)

De JaVaWa software zal dus niet in de Mac App Store verschijnen, en ook niet van een certificaat worden voorzien.

Als je nu een JaVaWa applicatie downloadt en probeert op te starten, krijg je -afhankelijk van de beveiligingsinstellingen van je Mac- een van onderstaande mededelingen:

Gatekeeper 1e bericht variant A  Gatekeeper 1e bericht variant B

Als je op OK drukt gebeurt er niets, het programma wordt niet opgestart. Dit kun je als volgt oplossen:

Gatekeeper 2e bericht variant A  Gatekeeper 2e bericht variant B

Als je hier op "Open" klikt, start het programma wél. Dit hoef je maar één keer op deze manier te doen; macOS onthoudt je keuze en de volgende keren kun je het programma op de reguliere wijze starten.

Problemen met bevoegdheden

Een aantal van mijn programma's moet voor een goede werking direct met het onderliggende systeem communiceren. Hiervoor wordt bij bepaalde MacOS versies toestemming gevraagd aan de gebruiker. Als deze toestemming niet gegeven wordt zal elke keer als het programma gebruikt wordt een foutmelding verschijnen. Dit probleem is op te lossen door de instellingen te corrigeren bij "Systeemvoorkeuren". Ga naar "Beveiliging en privacy" > "Privacy", selecteer "Automatisering" en zet een vinkje bij elk item dat bij het desbetreffende programma hoort.

Automatiseringsinstelling
Laatste wijziging: 05-06-2023
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact