Zoeken
Translate this page
English

JaVaWa programma's uitvoeren in macOS

De meeste van mijn programma's zijn 32 bit, en werken daarom niet op MacOS Catalina. De uitzonderingen zijn CleanEject, SetProjectionAngle en JaVaWa IMGname, die zijn wel 64 bit.

Met het uitbrengen van OS X 10.8 Mountain Lion heeft Apple een nieuwe beveiliging geïntroduceerd: Gatekeeper. Deze beveiliging houdt in dat je niet meer zomaar programma's kunt installeren, maar alleen die uit de Mac App Store komen en/of voorzien zijn van een certificaat. Om zo'n certificaat voor je software te krijgen moet een ontwikkelaar lid worden van het "Mac Developer Program" à $ 99 per jaar. Heel leuk en aardig, maar als je je software gratis weggeeft wordt het wel een dure hobby... (ja, ik krijg af en toe een donatie, en nee, dat is niet voldoende om dit van te betalen)

De JaVaWa software zal dus niet in de Mac App Store verschijnen, en ook niet van een certificaat worden voorzien.

Als je nu een JaVaWa applicatie downloadt en probeert op te starten, krijg je de volgende mededeling:

Gatekeeper waarschuwing 1

Dit is op twee manieren op te lossen. De eerste is het aanpassen van de beveiliging van Gatekeeper Via "Systeemvoorkeuren..." > "Beveiliging en privacy" > "Algemeen". Als je nu hier bij "Sta programma's toe die gedownload zijn vanuit:" kiest voor "Elke willekeurige bron" kun je de programma's gewoon starten.

Deze mogelijkheid heeft echter niet de voorkeur, omdat dit voor álle programma's die je downloadt zal gelden. Het is beter om te kiezen voor de tweede mogelijkheid: Open Finder, ga naar de map waarin het programma staat (meestal "Programma's"), en klik met de rechter muisknop (of met Ctrl-klik) op het programma. Kies dan in het menu voor "Open". Nu krijg je het volgende venster:

Gatekeeper waarschuwing 2

Als je hier op "Open" klikt, start het programma wél. Dit hoef je maar één keer op deze manier te doen; macOS onthoudt je keuze en de volgende keren kun je het programma op de reguliere wijze starten.

Copyright © 2008-2022 JaVaWa | voorwaarden | contact