Zoeken
Translate this page

nRoute gebruiken met de nieuwere City Navigator kaarten

Met het programma nRoute van Garmin kun je navigeren met behulp van een laptop met daaraan een compatibele GPS gekoppeld. nRoute wordt niet meer ondersteund door Garmin en is ook niet meer van hun site te downloaden, maar wel hier: nRoute 2.7.6. Download ook het bijbehorende pakket met Nederlandse stemmen.

nRoute maakt gebruik van dezelfde kaarten als MapSource, maar kan niet overweg met de nieuwste kaarten (o.a. City Navigator Europe NT 2009 en nieuwer). Deze dien je te converteren met MapReverseConverter.
Na conversie werkt nRoute, echter zul je zien dat de achtergrondkleuren niet goed zichtbaar zijn; grote delen van de kaart zijn wit (de wegen zijn overigens wel zichtbaar).
Dit wordt veroorzaakt door de informatie in het TYP-bestand (hierin staat o.a. welke kleuren en symbolen gebruikt moeten worden en in welke volgorde elementen van de kaart getekend moeten worden; dit laatste is de oorzaak van het probleem)
Het probleem is op te lossen door het TYP-bestand niet te gebruiken. Hiertoe moet de verwijzing in het register naar het TYP-bestand verwijderd worden, wat je op een eenvoudige manier met JaVaWa GMTK kunt doen.

GPS-ontvangers

nRoute werkt alleen met GPS-ontvangers die volgens het Garmin-protocol werken, en dit kunnen uitzenden. De losse GPS-ontvangers en de outdoor-modellen van Garmin kunnen dit allemaal, en zelfs met de zūmo 5xx kan het, mits die in een speciale stand gezet wordt. Van de Nüvi's weet ik het niet.

Wat te doen als je een GPS-ontvanger hebt die niet volgens het Garmin-protocol werkt?
Het programma GpsGate Splitter kan diverse protocollen in een andere vertalen (waaronder het Garmin-protocol), en werkt zelfs met virtuele COM-poorten.
Dit programma gebruik je dus naast nRoute om te zorgen dat het signaal van de GPS-ontvanger omgezet wordt in een voor nRoute bruikbaar formaat.

Er wordt wel beweerd dat nRoute met de City Navigator niet werkt met GpsGate omdat het kaartmateriaal dan niet ge-unlockt is, maar een test heeft aangetoond dat het wèl werkt.

Laatste wijziging: 28-12-2023
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact