Zoeken
Translate this page
English

MTP-toestellen en de Mac

Er komen steeds vaker Garmin toestellen uit die alleen via het Media Transfer Protocol (MTP) communiceren, denk aan de zūmo XT, de laatste Camper- en Drive(Smart)-modellen, maar ook diverse fitness- en trainingshorloges. Apple ondersteunt MTP wel, maar niet optimaal. Zo kan er maar één programma tegelijk communiceren met het toestel, de andere programma's zien hem niet zolang het eerste programma nog actief is.
Met name Garmin Express kan een probleem zijn omdat die standaard zo ingesteld is dat hij automatisch gestart wordt. Pas daarom de instellingen van Express aan. Zet in "Voorkeuren" de volgende opties uit: "Garmin Express altijd op de achtergrond actief laten" en "Garmin Express automatisch starten wanneer een Garmin toestel wordt aangesloten".

Er is nog een MTP-probleem: het toestel is niet zichtbaar in Finder... Dit is op te lossen met het programma Android File Transfer. Met dit programma kun je wel bij de bestanden op het toestel.

Er zitten wel wat nadelen aan Android File Transfer, zo het wordt het automatisch opgestart zodra er een MTP-toestel aan de Mac gekoppeld wordt en het programma heeft geen voorkeurenmenu waar je dat uit kunt zetten... Dit is te verhelpen, onderaan te pagina vind je een stappenplan.

Een ander nadeel is dat het programma niet echt up to date meer is (de laatste versie komt uit 2018) en dat het vrij langzaam werkt. De markt is klein, maar het open source programma OpenMTP is een alternatief. Het is actueel, er is een aparte versie voor de M-processoren van Apple en het is snel. De interface is wel even wennen, het werkt niet zoals je standaard zou verwachten en het ziet er een beetje rommelig uit.

Automatisch opstarten Android File Transfer uitzetten

 1. Sluit Android File Transfer af als die nog actief is.
 2. Start het programma "Activiteitenweergave" (die vind je onder "Hulpprogramma's").
 3. Beëindig het "Android File Transfer Agent" proces.
 4. Open Systeemvoorkeuren en ga naar "Gebruikers en groepen".
 5. Selecteer links jouw account en klik bovenaan op "Inloggen".
 6. Selecteer het onderdeel "Android File Transfer Agent" en klik onderaan op het min-teken om het te verwijderen.
 7. Start Finder.
 8. Houd de Option/Alt-toets ingedrukt.
 9. Kies in menu "Ga" > "Bibliotheek".
 10. Ga naar de map Application Support/Google/Android File Transfer/
 11. Verwijder "Android File Transfer Agent".
 12. Ga naar de map "Apps" (of "Programma's"), houd de Control-toets ingedrukt en klik op "Android File Transfer" (rechtsklikken kan ook als je muis daarop is ingesteld) en kies in het popupmenu "Toon pakketinhoud".
 13. Ga naar de map Contents/Helpers.
 14. Verwijder hier ook "Android File Transfer Agent".
 15. Leeg (voor de zekerheid) de prullenbak.
Laatste wijziging: 12-11-2023
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact