Zoeken
Translate this page

Kaartprojectiehoek aanpassen

Iedereen die al een tijdje werkt met MapSource moet het opgevallen zijn dat met name de City Navigator-kaart nogal uitgerekt is in de breedte. Dit fenomeen is gekomen ná versie 6.13.7, is op een gegeven moment even wat minder prominent geweest, en nu weer duidelijk zichtbaar.
Dit heeft te maken met een gewijzigde manier van weergeven van de kaart, waarbij de meest 'natuurlijke' weergave op de 35ste breedtegraad is (niet geheel toevallig daar waar het hoofdkantoor van Garmin ligt...). Dat het op een gegeven moment beter was, kwam omdat ze het toen iets gewijzigd hadden: niet de 35ste breedtegraad werd maatgevend, maar het midden van de kaart.
Bij kaarten die een kleiner gebied beslaan is daardoor de weergave acceptabel, en bij de City Navigator-kaart was het op dat moment ook. Waardoor ging het later dan toch weer mis? Dat komt zo: eerst lag Nederland redelijk in het midden van de CN-kaart, totdat bij een van de updates de overzeese gebieden van Frankrijk werden toegevoegd. En laten die nu juist op het zuidelijk halfrond liggen...
Gevolg: Nederland weer vér boven het midden, en een sterke vervorming (voor mensen in de Scandinavische landen is het helemaal een ramp...)

Een heel verhaal, maar gelukkig is er wel een oplossing. In MapSource kun je namelijk per kaart zelf de projectiehoek bepalen. Er is geen menu-optie, maar dit kun je doen door de toetscombinatie Ctrl-Alt-A te gebruiken. Je krijgt dan onderstaand venster:

Projectiehoek

Als je in het noorden van het land woont kies je hier een projectiehoek van 53 graden, in het midden 52 graden en in het zuiden 51 graden.
Zoals gezegd kun je dit per kaart instellen, maar bij bijvoorbeeld een Topo Benelux is de noodzaak er niet echt; kijk en oordeel zelf.

Het kan nu trouwens ook met JaVaWa GMTK:

Projectiehoek in GMTK

BaseCamp heeft deze optie niet, maar die maakt gebruik van dezelfde instelling als MapSource. Wat echter niet kan is het op deze manier instellen van de projectiehoek voor de kaarten die Basecamp van het toestel leest, maar JaVaWa Device Manager kan het gelukkig wel!

Laatste wijziging: 24-12-2020
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact