Zoeken
Translate this page

Kaarten verzenden naar harde schijf

Als je kaarten met MapSource of MapInstall naar een aangesloten toestel verzendt, gaat dat vrij traag omdat de USB-interface van de Garmin toestellen niet zo snel is. Je kunt het proces versnellen door je SD-kaart in een snelle kaartlezer te stoppen en die op je computer aansluiten.
Andere manieren zijn het wegschrijven van de kaarten naar een USB-stick of naar een met bijvoobeeld ImDisk aan te maken virtuele schijf. Dit werkt allemaal met MapSource en MapInstall.

Soms echter zou het prettig zijn als je de kaarten gewoon naar een map op je harde schijf kon sturen, maar dàt kan dus niet!
Nu zwerven er wel gemodificeerde MapSource-versies rond op het internet die het wél kunnen, maar de herkomst is vaak twijfelachtig; je weet niet wat je binnenhaalt...

Er is een simpele oplossing, en die werkt met elke versie van MapSource en MapInstall. Voor deze oplossing heb je alleen een batch-bestand nodig dat je hieronder kunt downloaden.

Als je nog Windows XP gebruikt, heb je nog het programma junction.exe nodig, wat je hier op de site van Microsoft kunt downloaden. Gebruikers van nieuwere versies van Windows hebben dit programma niet nodig.

Hoe werkt het?

Download het onderstaande batch-bestand en plaats dit in de map waar je wilt dat MapSource/MapInstall de kaarten naartoe schrijft. XP gebruikers moeten het programma junction.exe ook in deze map plaatsen.

Vervolgens voer je het batch-bestand uit door erop dubbel te klikken; de aanpassing is nu klaar en in MapSource/MapInstall krijg je de keuze om kaarten naar het toestel "Virtuele HDD GPS" te verzenden.

In de map wordt ook een batch-bestand aangemaakt waarmee je de aanpassing weer ongedaan kan maken.

Download hier het batch-bestand:hddgps.cmd
of dit zip-bestand als je browser moeilijk doet:hddgps.zip

Achtergrondinfo

Wat gebeurt er nu precies? Er wordt een aantal mappen aangemaakt plus een configuratiebestand in de map waar de Garmin-programma's hun gegevens in opslaan (in het gebruikersprofiel); aan de programma's van Garmin wordt niets veranderd.
Dit is op zich voldoende, alleen is het dan een heel gezoek om het bestand terug te vinden. Om dit makkelijker te maken wordt er een symbolic link (een soort doorverwijzing) aangemaakt naar de map waarin je het bestand zou willen hebben. Omdat oudere versies van MapSource het bestand op een andere plaats willen aanmaken (in de map C:\Garmin) dan de nieuwere versies, wordt er nog een tweede symbolic link aangemaakt die vanuit C:\Garmin ook doorverwijst naar de map die je gekozen had.

Deze oplossing heb ik overigens niet geheel zelf bedacht, maar de implementatie kon wel een stuk beter...

Laatste wijziging: 03-11-2023
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact