Zoeken
Translate this page
English Français

De ontwikkeling en ondersteuning van dit programma is gestopt!
Het kan wel nog steeds gedownload worden, zie onderaan pagina.

JaVaWa Device Manager

Met JaVaWa Device Manager kun je op eenvoudige wijze de inhoud van jouw Garmin toestel en bijbehorende (micro)SD-kaartjes beheren. Het programma voert een uitgebreide controle uit, rapporteert mogelijke conflicten en geeft een schat aan informatie over de kaarten in jouw toestel of op de SD-kaart.
Je kan de inhoud van jouw toestel (of SD-kaart) veiligstellen door middel van een backup, weer herstellen, en er kunnen een aantal aanpassingen aan kaarten verricht worden.
JaVaWa Device Manager bied je ook de mogelijkheid om bepaalde niet-essentiële bestanden te verwijderen om zo ruimte te scheppen voor de alsmaar groeiende kaarten; je kunt verschillende soorten bestanden installeren waarbij JaVaWa Device Manager ervoor zorgt dat ze op de juiste plaats terechtkomen; en je kunt bepaalde eigenschappen van kaarten aanpassen.

Tenslotte is het ook mogelijk een virtuele kopie van jouw toestel te maken; wel zo handig als je een kaart hebt die alleen op het toestel of een SD-kaart geleverd werd, of als de programma's van Garmin het niet meer toelaten om een kaartupdate ook op jouw computer te installeren. Met een virtuele kopie is het niet meer nodig om het toestel aan te sluiten, en het werkt nog sneller ook. Meer info hier.

Veel gestelde vragen

JaVaWa Device Manager geeft een foutmelding over een Foursquare- en/of Parkopedia-kaart
Normaal gesproken geven de toestellen van Garmin aan welke bestanden waar thuishoren. Helaas zijn ze dat voor deze nieuwe kaarten vergeten, waardoor JaVaWa Device Manager denkt dat er iets mis mee is. De meldingen van JaVaWa Device Manager over specifiek deze kaarten kun je negeren.

JaVaWa Device Manager ziet mijn toestel niet
De nieuwere auto- en motortoestellen gebruiken een speciale modus waardoor mijn programma's ze niet kunnen vinden. Gelukkig is er een oplossing voor: mtp.html

Het toestel lijkt geen massa-opslagmodus te hebben
(In aanvulling op vorige vraag)
Helaas worden steeds meer toestellen uitgerust met alleen maar de MTP-modus zoals de zumo XT, de nieuwste Drivesmart-modellen en diverse sporthorloges. JaVaWa Device Manager kan daar helaas niets mee. Een workaround is het kopiëren van alle gegevens van het toestel naar een USB-stick of een virtuele schijf, maar erg praktisch is dat niet.

Waarom JaVaWa Device Manager gebruiken?

De GPS toestellen van Garmin bieden de mogelijkheid om er verschillende kaarten op te zetten; er is een zeer groot aanbod van kaarten, zowel betaald als gratis.
Het wordt de gebruiker echter niet gemakkelijk gemaakt:

In navolging van het praktische beheerprogramma voor kaarten op jouw computer, JaVaWa GMTK, is er nu dus ook een beheerprogramma voor jouw toestel!

Screenshot JaVaWa Device Manager

Met welke toestellen werkt het?

In principe kan JaVaWa Device Manager overweg met alle moderne Garmin toestellen die in USB massaopslag-modus aangesloten kunnen worden. Dit herken je aan het feit dat na het aansluiten van het toestel op jouw computer er één of twee schijfletter(s) aan toegekend worden (Windows), of dat er één of twee pictogrammen op de Desktop verschijnen (Mac).
Dit betreft onder meer de volgende toestellen:

JaVaWa Device Manager werkt NIET met toestellen die geen USB massaopslag-modus kennen. Dit betreft bijvoorbeeld oude modellen als de Geko en de Streetpilot serie, maar óók de Monterra.

1)Let op dat bij deze toestellen bij bepaalde wijzigingen zoals verplaatsen en hernoemen van bestanden sommige of alle kaarten die uitgezet waren automatisch aangezet worden; soms zelfs in alle profielen! (dit verschilt per model)
Het aan hebben staan van meerdere kaarten vertraagt het toestel en heeft negatieve gevolgen bij het gebruik van routes, dus controleer altijd de instellingen op het toestel na het aanbrengen van wijzigingen.
2)Sommige oudere toestellen als de GPSMAP 60/76 en de eTrex Legend/Vista kennen een USB massaopslag-modus, maar bij deze toestellen kan niet vastgesteld worden om welk type het gaat. Deze toestellen (of liever gezegd: de SD-kaart in het toestel) worden gelijk aan SD-kaarten in een kaartlezer behandeld: als een generiek apparaat waarbij geen controle wordt uitgevoerd op welke bestandstypes het ondersteunt, en ook geen controle of een backup die je wilt terugzetten wel bij dat apparaat hoort.
Dit betekent dat JaVaWa Device Manager je in staat stelt om bijvoorbeeld GPX-bestanden op de SD-kaart te zetten, terwijl het toestel die niet ondersteunt (het kan overigens ook geen kwaad). Bij het terugzetten van een backup zul je extra zorgvuldig te werk moeten gaan.

De meeste toestellen verbinden automatisch in USB massaopslag-modus.

Tenslotte nog een punt van aandacht: een vergrendelde kaart is altijd gekoppeld aan het toestel ID, óf in het geval van een voorgeïnstalleerde kaart op SD aan het ID van die SD-kaart. JaVaWa Device Manager kan bij moderne toestellen het toestel ID achterhalen, maar niet bij oudere toestellen als hierboven genoemd. Ook kan het ID van een SD-kaart niet achterhaald worden.
In die gevallen kan JaVaWa Device Manager wel bepalen of er sprake is van een vergrendelde kaart, maar niet of deze ontgrendeld is voor het toestel of SD-kaart. je zal dan een waarschuwing te zien krijgen, maar dat wil niet zeggen dat de kaart niet werkt; dat kun je alleen op het toestel zelf controleren.
3)Sommige nieuwe nüvi's en zūmo's maken standaard geen verbinding in USB-massaopslag-modus, maar via het MTP-protocol. Hierdoor kan JaVaWa Device Manager de bestanden op het toestel niet beheren. Bij een aantal modellen kan er overgeschakeld worden naar de USB-massaopslag-modus, meer info hier. Dit geldt helaas niet voor alle toestellen, sommige werken exclusief via MTP. De zūmo XT is daar een voorbeeld van.

Belangrijk!

Bij het ontwikkelen van JaVaWa Device Manager is er veel aandacht besteed aan het veilig omgaan met de bestanden op jouw toestel. Het programma is ook getest met diverse toestellen, alleen heeft (en had) Garmin wel een heel erg groot assortiment aan modellen...
Het raadplegen van jouw toestel met JaVaWa Device Manager is veilig, maar handelingen die iets aan de inhoud veranderen (installeren, verwijderen, verplaatsen, herstellen of hernoemen) kunnen nadelige consequenties hebben. Lees daarom eerst de handleiding zorgvuldig door, maak een backup voordat je iets verandert, en in geval van twijfel kun je het beste een deskundige raadplegen.

Wat of wie is GPS-Expert.nl?

GPS-Expert.nl is een organisatie die cursussen geeft voor het leren omgaan met de GPS en bijbehorende software. In groeps- of privécursussen, binnen en buiten, voor beginners en gevorderden, maar ook als workshop voor jouw organisatie/vereniging. Daarnaast hebben ze een helpdesk voor als je problemen hebt met het gebruik van GPS-software op jouw computer; als de software niet goed werkt, maar ook als het maken van routes en/of tracks voor problemen zorgt. Je krijgt de nodige hints en tips, en indien nodig (en gewenst) nemen zij jouw computer op afstand over om te zorgen dat de software en de kaarten weer werken.

Logo GPS-Expert.nl
Op deze software wordt géén ondersteuning gegeven!

Download JaVaWa Device Manager voor Windows

Download JaVaWa Device Manager voor MacOS

JaVaWa Device Manager is een 32-bit programma, en daardoor niet
compatibel met MacOS Catalina en hoger!
Copyright © 2008-2023 JaVaWa | voorwaarden | contact