Zoeken
Translate this page
English

De ontwikkeling en ondersteuning van dit programma is gestopt!
Het kan wel nog steeds gedownload worden, zie onderaan pagina.

IMGfromGPX

Zelf een kaart maken op basis van GPX- of GDB-bestanden voor je GPS en voor MapSource/BaseCamp op de computer is mogelijk met diverse bestaande programma's, maar het is niet bepaald een sinecure. Met IMGfromGPX echter is het slechts een kwestie van een paar muisklikken! Dit programma kan een kaart genereren met de volgende kenmerken:

Download een voorbeeldkaart met alle mogelijke kleuren en symbolen. Ze zijn te vinden in de buurt van 52° N 5° E. Je kunt de kaart installeren met JaVaWa GMTK. Dezelfde kaart, maar dan kant en klaar voor in het toestel: gmapsupp.img

Systeemvereisten

Voor het gebruik van dit programma is het noodzakelijk dat Java versie 6 of hoger op je computer is geïnstalleerd.
Windows gebruikers kunnen hier Java downloaden. Noot voor Windows 64-bit-gebruikers: IMGfromGPX is een 32-bit-programma, en heeft daarom de 32-bit-versie van Java nodig!

Op de Mac kun je Java hier downloaden: https://support.apple.com/kb/DL1421.
Gebruik je liever de Java van Oracle? Neem dan de JDK en niet de JRE.

Hoe werkt het?

Per GPX- of GDB-bestand kun je één stijl voor POI's en (optioneel) een kleur voor tracks instellen. Wil je je data verdelen over meerdere stijlen, dan moet je die dus opsplitsen in meerdere GPX- of GDB-bestanden. POI's kunnen voorzien worden van uitgebreide info (adresgegevens, telefoonnummers); het handigste is om daarvoor het programma JaVaWa RTWtool te gebruiken.

Je sleept de GPX- of GDB-bestanden met tracks en/of waypoints naar het venster van IMGfromGPX. In de lijst wordt getoond hoeveel tracks en/of waypoints er in het bestand staan. Door te klikken in de kolommen 'poi stijl', 'poi substijl' en 'kleur track' krijg je een keuzemenu waarin je een stijl of kleur kunt kiezen.

Heb je alle stijlen en kleuren ingesteld, dan vul je een Kaart ID (ook wel Family ID genoemd) in. Dit kaart ID dient uniek te zijn; heb je al een kaart met dat ID op je computer staan dan laat het programma je dit weten en geeft je (alleen onder Windows) de mogelijkheid om de andere kaart te verwijderen (alleen de registervermeldingen, niet de bestanden).

Vervolgens geef je de naam van de kaart op (op de computer en op het toestel kunnen ze verschillend zijn, maar je mag natuurlijk ook twee keer dezelfde naam opgeven).

De weergave van de tracks (kleur/lijndikte) op de computer/in je toestel wordt geregeld m.b.v. een TYP-bestand; standaard worden er een paar meegeleverd, maar met een TYP editor kun je zelf varianten maken. Meer hierover hieronder.

Tenslotte klik je op de knop 'Maak kaart'. Je moet nu een map selecteren waar de kaartbestanden worden neergezet. Je kunt kiezen om ook een gmapsupp.img-bestand aan te laten maken; die kun je zo op het toestel zetten.

IMGfromGPX voert een controle uit op de tracks, waarbij tracksegmenten korter dan 1 meter samengevoegd worden.

TYP-bestanden aanpassen/toevoegen

Er worden een paar TYP-bestanden meegeleverd, maar je kunt ook eigen TYP-bestanden toevoegen.

Met het programma TYPviewer (alleen Windows) kun je zelf TYP-bestanden maken. Het is 't handigste om een van de meegeleverde TYP-bestanden te gebruiken als uitgangspunt.

Weergave van POI's

In het programma is een groot aantal POI-stijlen opgenomen, waarbij als uitgangspunt de categorieën in de Oregon 550 en de zūmo 550 zijn genomen. Niet alle categorieën zijn in elk toestel beschikbaar; even experimenteren dus. Soms verschillen de namen tussen genoemde toestellen; deze zijn gescheiden door een verticale streep. In MapSource/BaseCamp worden ze pas zichtbaar wanneer je vrij ver ingezoomd bent, maar je kunt ze altijd vinden via de zoekfunctie.

Niet alle gegevens van de POI's worden opgenomen in de kaart; alleen de naam, het adres en het telefoonnummer. De inhoud van het commentaarveld bijvoorbeeld wordt niet opgenomen.

Weergave van tracks

Je kunt één kleur per bestand opgeven, maar je kunt het ook laten baseren op de kleuren die je in MapSource of BaseCamp aan de tracks gegeven hebt. In het menu kies je dan voor {geen}.
Omdat het aantal mogelijkheden beperkter is dan bij tracks in MapSource/BaseCamp én omdat er ook rekening gehouden moet worden met dag/nachtweergave wordt er een vertaalslag gemaakt. Hierover meer in het handleiding.

In het keuzemenu voor de trackkleur heb je ook nog een aantal opties met het achtervoegsel 'vlak'. Bij deze opties krijg je geen lijnen, maar transparante vlakken. Als je een rand om de vlakken wilt hebben moet je het GPX- of GDB-bestand gewoon twee keer laden. De automatische kleurkeuze op basis van de trackkleur werkt niet bij vlakken.

Credits

Dit programma maakt gebruik van het open source programma mkgmap voor het compileren van de kaart.

Lees voor je begint de handleiding van IMGfromGPX.

Op deze software wordt géén ondersteuning gegeven!

Download IMGfromGPX voor Windows

Download IMGfromGPX voor MacOS

IMGfromGPX is een 32-bit programma, en daardoor niet
compatibel met MacOS Catalina en hoger!
Laatste wijziging: 03-11-2023
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact