Zoeken

Converteer GPX naar een geldig bestand

GPX-bestand laden
N.B. geocache-kenmerken worden niet ondersteund!

Velen kennen het wel: een app op je smartwatch of smartphone maakt een GPX-bestand voor je, of je download ergens een mooie route. Daarna probeer je hem in te lezen in BaseCamp of MapSource, maar dat lukt niet: het programma zegt dat het bestand fout is, maar omdat het niet aangeeft wat er nu precies mis mee is kom je er niet verder mee. Hoe kan dat nou? Hetzelfde bestand kan ik wel in andere applicaties inlezen...

De inhoud van een GPX-bestand bestaat uit XML data. Dit lijkt bedrieglijk eenvoudig: je kunt het inlezen in je teksteditor, eenvoudig aanpassen en het lijkt veel op HTML.
XML is dan ook afgeleid van HTML, maar het grote verschil is dat de structuur bij XML aan veel strengere regels moet voldoen. Precies bij dat laatste gaat het mis: veel software-ontwerpers doen maar wat (net als bij HTML), zonder rekening te houden met de vele regels. Nu kun je de data inlezen op de HTML-wijze; dan gaat het meestal ook wel goed. Gebruik je daarentegen een echte XML-parser, dan gaat dat niet meer op: voldoet het niet, dan wordt het niet ingelezen. Dat is wat Garmin gebruikt bij het inlezen van GPX-bestanden, en daarom gaat het regelmatig mis. Is niet de schuld van Garmin, wel van die andere ontwikkelaars.

Maar goed, schuldvraag is één ding, maar het liefst wil je natuurlijk dat je GPX-bestand zo eenvoudig mogelijk gerepareerd wordt. Daar is nu dit hulpmiddel voor gebouwd: het leest een GPX-bestand met daarin waypoints, routes en/of tracks in, probeert de gegevens zo goed mogelijk te verwerken en maakt daar een nieuw GPX-bestand van dat netjes aan de regels voldoet.
Er zit een uitgebreide foutcorrectie in om ongeldige waardes te vermijden. Zelfs met bestanden die corrupt zijn geraakt door een crash komt hij een heel eind, al moet je daar geen wonderen van verwachten.

Open het GPX-bestand met de knop bovenaan.

Nog even terugkomend op de routes die je op het internet gevonden hebt: heel vaak zijn dit geen routes, maar tracks (sporen). Een ander veel voorkomend probleem is dat routes teveel punten bevatten. De tool op deze pagina repareert GPX-bestanden, maar laat routes en tracks verder ongemoeid. Voor het omtoveren in bruikbare routes heb ik een andere tool gemaakt: Route & track filter.

Copyright © 2008-2022 JaVaWa | voorwaarden | contact