Zoeken
Translate this page
← GPS 100GPS 50 #2 →

Garmin GPS 50 #1

Geïntroduceerd in 1991

De GPS 50 is het tweede model van Garmin. Het is een handheld toestel, maar toch vooral gericht op de maritieme sector. Tot 2000 werd het GPS-signaal opzettelijk verstoord waardoor de nauwkeurigheid vrij laag was (denk aan 50-100 m afwijking). Op het land nogal onhandig, maar op zee is dat minder een probleem.
Het is een groot toestel met heel veel knoppen, duidelijk afwijkend van latere modellen. Hij heeft een monochroom scherm, en je kunt er eenvoudige, directe routes met elk maximaal 9 punten maken. De seriële interface heeft een afwijkende stekker. Er zijn twee varianten van de GPS 50, de eerste heeft een lichtgrijze behuizing en een blauwe pakking tussen de helften (hieronder te zien); de tweede heeft een donkergrijze behuizing, zwarte pakking en een ander opschrift.

GPS 50

Dit is een bijzonder exemplaar, in die zin dat dit toestel nog nooit gebruikt is. Hij komt in de originele verpakking en was nog voorzien van de beschermfolie op het scherm en het logo...
De set is verder compleet met alles wat er origineel bijhoort, plus een Nederlandstalige handleiding. Het toestel werkt, maar hij weet helaas niet de juiste datum ten gevolge van de week number rollover. Andere toestellen kunnen gecorrigeerd worden met een hulpprogramma, maar deze GPS 50 niet omdat die niet het juiste communicatieprotocol ondersteunt. Het toestel geeft nu de datum van 1024 weken geleden weer. Gek genoeg heeft hij dus wel één rollover-periode gecorrigeerd (er zijn al twee rollovers geweest sinds de productiedatum).

De GPS 50 en GPS 55 zijn de enige toestellen (in de collectie) die geen matrixdisplay hebben. Het LCD-scherm biedt ruimte voor drie regels met tekst en/of cijfers met 14 segmenten per teken, met daar omheen vaste codes of symbolen. Een kaart weergeven of in ieder geval een visuele aanduiding van de afgelegde route is in tegenstelling tot vrijwel alle andere toestellen bij deze niet mogelijk.

Op Youtube staat een opname van het programma Getaway waarin de GPS 50 de hoofdrol speelt.

Handleiding GPS 50 (N.B.: dit is de handleiding voor de GPS 50 met firmware 2.0 of hoger; die voor de lagere versies is niet digitaal beschikbaar)

Specificaties

GPS 50 in doos

Master reset procedure

Let op! Alle instellingen worden teruggezet naar fabriekswaarden en alle gebruikers- en satellietdata wordt gewist. De eerste keer na het resetten zal het opstarten een stuk langer duren.
← GPS 100GPS 50 #2 →
Laatste wijziging: 01-01-2024
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact