Zoeken
Translate this page
← Geko 301GPS 50 #1 →

Garmin GPS 100

Geïntroduceerd in 1990

GPS 100

De GPS 100 is het allereerste toestel dat Garmin uitbracht, in eerste instantie nog onder de naam "ProNav". Nadat een ander bedrijf met dezelfde naam daartegen bezwaar maakte, hebben ze de naam veranderd naar "Garmin" (beginletters van de voornamen van de oprichters Gary Burrell en Min Kao). Naast de standaardversie was er ook een voor de luchtvaart met daarin een Jeppesen database en een voor landmeters (de SRVY II).
Het toestel heeft alleen een tekstinterface en geeft summiere informatie zoals positie, hoogte, snelheid en koers. Hoewel het om een compact en licht toestel gaat waarin zelfs een accupack zit, is deze niet echt geschikt voor wandelingen e.d. Het waren dure toestellen, zeker die voor in de luchtvaart; ze kostten destijds rond de $2500...
Wat de week number rollover betreft, daar heeft het allereerste model verrassend genoeg helemaal geen last van! Bij het opstarten geef je de actuele UTC-datum en -tijd op (die wel gecorrigeerd wordt door de satellietinfo mits de afwijking niet te groot is), waarna het toestel de juiste datum blijft aanhouden. Dit is niet het enige model waar dat mogelijk is.

De GPS 100 is vrij zeldzaam, je komt hem niet vaak tegen op tweedehands markten. Dit exemplaar was een gelukstreffer: het toestel ziet er nog heel netjes uit, was niet duur en werkt nog verrassend goed. Zelfs het accupakket werkt nog, al moet je daar na dertig jaar niet teveel van verwachten. In het toestel zit ook een backup batterij, die was inmiddels toch wel echt leeg. Vervangen was niet heel moeilijk, het is een gangbaar batterijtype (CR2430).
Dit is een luchtvaartmodel, de GPS 100 AVD. Bij het toestel zat alleen een gedeelte van de houder, alle andere accessoires ontbraken. Handleidingen zijn gelukkig wel digitaal beschikbaar, en een voedingskabel met passende stekker bleek bij mijn eerder verkregen GPS 95 XL te zitten.

Handleiding GPS 100 AVD

Specificaties

GPS 100
← Geko 301GPS 50 #1 →
Laatste wijziging: 10-03-2024
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact