Zoeken
Translate this page

Problemen met installeren van kaarten

Kaarten voor gebruik met BaseCamp op de Mac dienen het gmap-formaat te hebben. Dit formaat is herkenbaar als een 'bestand' met de extensie .gmap.
In feite is dit helemaal geen bestand, maar een "pakket"; een map met daarin diverse bestanden en submappen die als ware het een bestand behandeld wordt door macOS. Dubbelklik je op de gmap, dan zal het programma MapManager gestart worden en kun je de kaart laten installeren.

Nu wordt een map niet zomaar een pakket; dat moet duidelijk gemaakt worden aan het besturingssysteem. Normaal gesproken regelt BaseCamp dat, maar soms gaat het niet goed: de map blijft een map, en kan daardoor niet geïnstalleerd worden (dubbelklikken zal immers alleen maar de map openen in Finder). Wat nu?

Dit probleem kan veroorzaakt zijn omdat je BaseCamp uit de Mac App Store geïnstalleerd hebt. Vanwege App Store-voorwaarden is die in bepaalde opzichten beperkt, met name op het gebied van toegangsrechten tot het systeem (en kan dus niet vastgelegd worden dat een .gmap-map speciaal behandeld dient te worden...)

De eerste stap is dan het vervangen van de BaseCamp uit de App Store door degene van de site van Garmin: download, installeer en start deze een keer op: https://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=4449

Nu kan het zijn dat het probleem nog steeds niet is opgelost...

In de Finder kun je voor bestanden opgeven met welk programma ze geopend moeten worden. Dit doe je door het bestand te selecteren en te kiezen voor menu "Archief" > "Toon info" (of de toetscombinatie Cmd-I te gebruiken); in het venster dat dan verschijnt kun je het gewenste programma kiezen.
Zoiets zou je met de .gmap-map willen doen, maar als je dat probeert zul je ontdekken dat dit truukje niet werkt voor mappen...

Geen nood, met een omweg is dat op te lossen:

Met deze wijziging zal de behandeling van mappen met de extensie .gmap ook veranderd zijn: ze worden niet meer als mappen getoond, maar als bestanden. Hierna is het wel mogelijk om ze te installeren met MapManager of JaVaWa GMTK.

Laatste wijziging: 05-11-2023
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact