Zoeken
Translate this page

Maak op eenvoudige wijze een backup van je Garmin-toestel
met JaVaWa Device Manager

Backup van je toestel maken

Zoals we allemaal wel (zouden moeten) weten is het maken van een backup van de inhoud van je toestel ontzettend belangrijk; essentiële bestanden zijn sneller gewist dan je zou willen.
Nu zou je kunnen volstaan met het kopiëren van de inhoud van je toestel naar de harde schijf van je computer (of een DVD/USB-schijf o.i.d.), maar er kunnen ook essentiële bestanden in verborgen mappen staan. Dat maakt het per ongeluk verwijderen gelukkig wel wat moeilijker, maar tegen bijvoorbeeld een formatteer-actie helpt het niet...

Een backup maken dus; en wel liefst zo snel mogelijk na aanschaf.
Heb je een Garmin, dan kun je het beste JaVaWa Device Manager gebruiken; voor andere merken zoals Magellan kun je hieronder een tooltje downloaden.
Voorwaarde is wel dat je het toestel via je computer kunt benaderen als een USB-schijf.
Het tooltje is beschikbaar voor Windows en voor de Mac.

Windows

Download onderstaande batchfile om een backup van je toestel te maken, inclusief verborgen mappen.

BackupGPS.cmd

Plaats de batchfile in een map op de computer waarin je de backup wilt hebben. Sleep daarna het pictogram van je toestel-schijf in de Verkenner naar het pictogram van de batchfile. Deze zal een nieuwe map aanmaken (GPSBackup), en alle bestanden van je toestel daar naar toe kopiëren. In dezelfde map als waar BackupGPS.cmd staat wordt na het kopiëren een nieuwe batchfile aangemaakt: RestoreGPS.cmd
Deze batchfile doet het omgekeerde: die kan de bestanden weer terugkopiëren naar het toestel (hier moet je op dezelfde wijze met pictogrammen slepen).
RestoreGPS.cmd dient wel in dezelfde map naast de submap GPSBackup te blijven staan, anders werkt het niet.

Wat het herstelprogramma niet doet is het verwijderen van bestanden die al dan niet op het toestel thuishoren; dat vereist toch een specifieke kennis die niet in een eenvoudige batchfile te stoppen is. Door echter meteen na aanschaf van het toestel een backup te maken, kun je door de backup en het origineel te vergelijken gauw genoeg zien wat er thuishoort op het toestel en wat niet (vergeet de verborgen bestanden niet!).

macOS

Voor de Mac is er ook een tooltje:

BackupGPS.dmg

Bij deze kun je net als bij de Windows-versie het pictogram van je toestel-schijf naar het pictogram van BackupGPS slepen, maar je kunt BackupGPS ook als een gewone applicatie starten. In dat geval zal BackupGPS vragen om de schijf waar je een backup van wilt maken.

Vervolgens dien je een map te selecteren waar de backup in gemaakt moet worden.

In tegenstelling tot de Windows-versie heb je hier geen herstelfunctie, dus zul je de bestanden handmatig terug moeten zetten. Dit is op zich niet zo moeilijk (wel even de verborgen bestanden zichtbaar maken), en als het goed is zul je dit niet gauw nodig hebben toch?

Waarschuwing

Nog even een waarschuwing: zet nooit een backup van een toestel op een ander toestel terug! De beveiliging van de kaarten is gekoppeld aan het serienummer van het toestel (idem bij SD-kaarten) en zullen dus niet werken op een ander toestel, ook als dat van hetzelfde type is. Als het om verschillende typen gaat, zijn de gevolgen helemaal rampzalig...

Laatste wijziging: 22-05-2021
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact