Zoeken
Translate this page
English

De ontwikkeling en ondersteuning van dit programma is gestopt!
Het kan wel nog steeds gedownload worden, zie onderaan pagina.

FotoGeoTag

FotoGeoTag is een programma om foto's te voorzien van GPS-informatie (positie en hoogte) met behulp van een track uit een GPS-toestel. FotoGeoTag biedt de volgende mogelijkheden:

screenshot

Gebruik van het programma

Voeg foto's toe door ze vanuit de Finder (macOS) of de Verkenner (Windows) naar het venster van FotoGeoTag te slepen. Met de "+"-knop rechtsboven kan er ook een hele map in een keer toegevoegd worden (of via menu > Bestand > Open map met foto's).

Sleep daarna het bestand met de track naar het venster (of via menu > Bestand > Open track); bevat het bestand meerdere tracks, kies dan de juiste.
Tracks worden aangeduid met datum en tijd van het begin- en het eindpunt, gecorrigeerd voor de juiste tijdzonegegevens (dit doet FotoGeoTag op basis van de coördinaten van het eerste punt van de track). Die tijdzonegegevens worden automatisch bepaald; zie Voorkeuren. Voorwaarde hierbij is dat je de tijd in het fototoestel wel altijd op de lokale tijd zet van de plaats waar je op dat moment bent. Doe je dat niet (en laat je 'm bijv. altijd op de tijdzone hier in NL staan), dan moet je zelf de juiste tijdzone (en zomertijdinstelling) kiezen m.b.v. de knop "Aanpassen".

Achtergrond: Normaal gesproken stel je de tijd van de camera in zoals die geldt waar je op dat moment bent. GPS-toestellen daarentegen registreren in de tracks altijd de UTC-tijd (ook bekend als GMT-tijd), los van de weergave op het scherm (in de GPS kun je doorgaans de tijdzone instellen zodat de weergegeven tijd overeenkomt met de "reguliere klok"). Het is dus nodig om het verschil te weten tussen de tijd die op de camera (en in de foto's) wordt weergegeven en de UTC-tijd.

In de lijst zie je nu de namen van de fotobestanden, de opnamedatum en -tijd en de door FotoGeoTag berekende coördinaten.
De opnamedatum en -tijd worden uit de EXIF-info gelezen. Bevat de foto geen EXIF-info, dan staat er niets. In dat geval kunnen de coördinaten ook niet automatisch bepaald worden, maar je kunt ze wel handmatig toekennen. Als de datum en tijd buiten het bereik van de gekozen track vallen worden er geen coördinaten getoond.
Foto's die al voorzien zijn van GPS-gegevens worden groen weergegeven, en foto's waar handmatig coördinaten aan toegekend zijn roze.
Als je een foto selecteert krijg je linksonder een miniatuur te zien (kun je ook uitzetten als het teveel tijd kost om de miniatuur te laden)

In het ideale geval staat de klok van de camera precies goed, en hoef je alleen nog maar op de knop "Foto's bijwerken" te klikken. Echter, meestal zal dat niet het geval zijn. In tegenstelling tot die van een GPS-toestel is de klok in de camera niet zo nauwkeurig; meestal kun je niet eens de seconden zien of instellen. Er moet dus aangegeven worden wat het verschil is van de klok van de camera en de werkelijke tijd (bedenk dat je in een minuut ongeveer 80 meter aflegt op wandelsnelheid). Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld een foto maken van het scherm van je GPS, en dan kun je achteraf zien wat het verschil is. Echter, niet alle GPS-toestellen laten de seconden zien, of ze hebben niet eens een scherm. Hiervoor zijn een aantal correctiefuncties bedacht.

Met de knop kun je de gegevens van een foto tonen, en met de knop "Maak KMZ-bestand" kun je een bestand creëren met de track en (verkleinde versies van) de foto's; meer daarover hier.

Na het klikken op de knop "Foto's bijwerken" worden de coördinaten (indien beschikbaar) opgeslagen in de EXIF-info van de foto's. Als er sprake is van een klokafwijking vraagt FotoGeoTag of je de bestandstijden ook aan wilt passen; dit is optioneel.

Met de "-"-knop rechtsboven kun je de geselecteerde foto's uit de lijst verwijderen.

Correctiefuncties

Er zijn meerdere manieren om de klokafwijking van de camera te corrigeren. Je kunt natuurlijk zelf opgeven hoeveel seconden de klok voor- of achterloopt; maar dat is meestal niet praktisch. Je kunt de klok corrigeren met behulp van de kaart, Google Earth, of door de juiste tijd op te geven. Selecteer een foto waarvan je weet waar die precies gemaakt is, en gebruik een van de volgende methodes:

Kaart

Via de kaart is de makkelijkste methode. Er wordt dan een luchtfoto geopend met de door het programma bepaalde positie van de foto, de track en eventueel aanwezige waypoints in het track-bestand. Door nu op de gewenste plaats op de track te klikken wordt er een venster geopend waarin de klokafwijking getoond wordt en een knop om de afwijking te corrigeren.

FotoGeoTag berekent nu de afwijking in seconden, en past de coördinaten van de foto's aan.

Google Earth

De Google Earth methode vereist wat handwerk, maar kan een uitkomst zijn als het zoombereik van de kaart te beperkt is. Bij deze methode wordt er een KML-bestand aangemaakt (en geopend in Google Earth), waarin op regelmatige afstanden markeringen staan. Bij die markeringen staat dan aangegeven wat het tijdsverschil in seconden is met de (evt. gecorrigeerde) tijd van de foto.
Het idee is dat je dan de positie kan kiezen die het beste overeenkomt met de werkelijkheid. Dit kan aan de hand van geografische kenmerken welke te zien zijn in Google Earth, of een waypoint dat je aangemaakt hebt op de plaats waar je de foto gemaakt hebt.
Als Google Earth bij de gekozen markering bijv. -45 staat, dan vul je op het hoofdscherm in dat de klok 45 seconden achter loopt.
De enige beperking is dat het aantal punten beperkt is tot +5 of -5 minuten, maar de het aantal seconden dat op het hoofdscherm van FotoGeoTag is ingevuld wordt wel meegenomen in de berekening. Als de afwijking groter is dan 5 minuten kun je daar eerst een correctie invullen, waarna je de waarde uit Google Earth erbij optelt of er vanaf trekt.

Handmatig corrigeren

Bij GPS-toestellen die wel de seconden kunnen weergeven, is het maken van een foto van het GPS-scherm een bruikbare mogelijkheid. Bij deze optie wordt een venster geopend waarin je de afwijking in seconden kunt berekenen door de twee datums en tijden in te vullen.

KMZ-bestand maken

Je kunt met FotoGeoTag een KMZ-bestand genereren om het resultaat in Google Earth te bekijken. In het bestand worden de track, verkleinde versies van de verwerkte foto's (max. 500 pixels hoog/breed) en eventuele waypoints opgenomen.
Alle wijzigingen in het programma worden meegenomen, ook al zijn de originele bestanden nog niet aangepast met FotoGeoTag.
Met het klikken op deze knop verandert er dus niets aan de originele foto's; ze worden ook niet voorzien van geo-info!

Handmatig coördinaten toekennen

Als de foto's/afbeeldingen geen EXIF-info met opnamedatum en -tijd bevatten, kan FotoGeoTag daar niet automatisch coördinaten aan toekennen. Wel is het mogelijk om zelf coördinaten op te geven door op de -knop te klikken.

Bij het invullen van de coördinaten kunnen meerdere formaten gebruikt worden:

formaat (breedte-/lengtegraad)voorbeeld
{N|S} dd mm ss.s {E|W} ddd mm ss.sN 52° 05' 26.6" E 005° 07' 16.8"
{N|S} dd mm.mmm {E|W} ddd mm.mmmN 52° 05.443' E 005° 07.279'
{N|S} dd.ddddd {E|W} ddd.dddddN 52.09072° E 005.12132°
{-}dd.ddddd,{-}ddd.ddddd52.09072,5.12132 (of 52.09072 5.12132)
(Graden-, minuten- en seconden-symbolen en voorloopnullen zijn optioneel; spaties zijn dat niet!)

Voorkeuren

FotoGeoTag kan de instelling voor de tijdzone en de zomertijd automatisch op basis van de plaats en het tijdstip van het eerste punt van de geselecteerde track corrigeren.
Hier kun je instellen op welke manier dit moet gebeuren: automatisch voor elke willekeurige plaats op aarde (hiervoor maakt het programma contact met www.javawa.nl), of alleen voor het deel van Europa waar dezelfde regels voor de zomertijd gelden (ingebouwd in FotoGeoTag; onderaan deze pagina is een kaart te vinden waarop het desbetreffende gebied is aangegeven).
In tweede geval moet je bij tracks die buiten het desbetreffende gebied liggen zelf de tijdzone- en zomertijdinstelling opgeven.

Daarnaast kun je de methode voor de locatiebepaling kiezen. Bij "Interpoleren" worden als bijvoorbeeld de foto qua tijd halverwege tussen twee trackpunten ligt, coördinaten toegekend die halverwege de twee trackpunten liggen.
Bij "Dichtstbijzijnde trackpunt" worden de coördinaten van het dichtstbijzijnde trackpunt toegekend aan de foto.

Tenslotte kun je instellen of FotoGeoTag richtingsinfo moet toevoegen aan de foto's. Uiteraard weet het programma niet welke kant de camera heeft opgewezen, maar kan wel de richting van de track bepalen. Deze optie is bedoeld voor gebruikers die een camera vast op hun voertuig hebben gemonteerd, en al rijdend foto's maken. Je kunt bij de voorkeuren opgeven hoe de camera gemonteerd is ten opzichte van de rijrichting.
Deze optie werkt 't best als je "Interpoleren" kiest bij de methode voor de locatiebepaling.

Ondersteunde bestandsformaten

Door het gebruik van ExifTool 9.85 worden er vele bestandsformaten ondersteund:

Voor de tracklog worden de volgende formaten ondersteund:

Credits

Dit programma maakt gebruik van ExifTool van Phil Harvey voor het uitlezen en aanpassen van de EXIF-data in de foto's; de Windows-versie van FotoGeoTag gebruikt daarnaast 7-Zip voor het comprimeren van KMZ-bestanden.

Tevens maakt FotoGeoTag gebruik van de webservice van GeoNames voor het bepalen van de juiste tijdzone waarin de geselecteerde track ligt.

Gebied ingebouwde automatische tijdzone- en zomertijdcorrectie

Dus niet de wereldwijde correctie via internet! Klik op de kaart voor een vergroting.
Tijdzonekaart

Op deze software wordt géén ondersteuning gegeven!

Download FotoGeoTag voor Windows

Download FotoGeoTag voor MacOS

FotoGeoTag is een 32-bit programma, en daardoor niet
compatibel met MacOS Catalina en hoger!
Laatste wijziging: 03-11-2023
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact