Zoeken
Translate this page

Hoe werken koersen op de Garmin Edge?

Als je een trainingsrondje uitzet en op je Edge zet, dan is of wordt dat een koers. Koersen hebben bijzondere eigenschappen en het navigeren werkt net even anders dan routes. Als je bekend bent met outdoor en automotive toestellen (zoals ik) dan is het even wennen als je met een Edge op pad gaat.

Een koers is een kruising tussen een track en een route: de ligging van de punten is vast, hij zal nooit veranderen door herberekening maar je krijgt wel richtingaanwijzingen. Die aanwijzingen genereert het toestel automatisch op basis van de onderliggende wegen of je voegt ze zelf toe (handig bij off-road routes). Je kunt ook koerspunten toevoegen om je te waarschuwen voor bijvoorbeeld gevaarlijke punten.
Je kunt een koers zelf maken (en zijn diverse online tools die dat faciliteren) of je zet een route of een track (spoor) op het toestel die deze dan automatisch omzet naar een koers. Die track kan bijvoorbeeld een eerder gereden activiteit zijn. De Edge zal in dat laatste geval ook iets doen met de afgelegde tijd in die activiteit, die gebruikt hij om er een "Virtual Partner" van te maken: een extra aanwijzer waartegen je dan kan "racen". Een wedstrijdje tegen jezelf dus.

Bij het gebruiken van een route moet je wel oppassen. Moderne Edges kun je eenvoudig draadloos voorzien van data, het nadeel is echter dat de daarvoor gebruikte apps routes niet goed overzetten. Een route gemaakt in BaseCamp bevat allerlei onzichtbare hulppunten die zorgen dat de route netjes de wegen volgt. De Garmin Connect app gooit al die onzichtbare hulppunten weg, daardoor blijven alleen de viapunten over. De Edge kan daarvan geen goede koers maken. Gebruik daarom in zulke gevallen alleen tracks. Zet je de route ouderwets met een draadje over én de route is gemaakt met BaseCamp of MapSource, dan gaat het wel goed.

De Edge kan zelf routes maken, bijvoorbeeld naar een adres of een waypoint. Als je bezig bent met een koers en je wijkt af dan maakt de Edge (afhankelijk van de instellingen) óók een route. De koers zelf verandert immers niet; de berekende route zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk weer op de koers terecht komt.
Nu kan dat soms lastig zijn, bijvoorbeeld als je afwijkt van de koers omdat je niet verder kan vanwege werkzaamheden. Aangezien het toestel een route berekent naar het dichtstbijzijnde punt op de koers kan dat nog steeds vóór of op het opgebroken stuk zijn. In dat geval zul je dus even zelf op de kaart moeten kijken waar je het beste heen kunt rijden om voorbij de werkzaamheden uit te komen.

De Edge heeft een aantal instellingen voor de routebepaling. Die worden alleen voor routes gebruikt, nooit voor koersen! Er staat wel een instelling bij: "Herberekening koers". Hoe zit dat dan daarmee?
Die instelling zegt dus niets over de koers zelf, maar over de manier waarop de route naar de koers zal worden berekend wanneer je afgeweken bent van de koers.

De keuzes (gebaseerd op de Edge Explore 2) zijn:

Op verzoek met auto herberekening:Je krijgt een aantal keuzes, en zal automatisch een route berekenen als je niets kiest binnen 10 seconden.
Alleen op verzoek:Je krijgt een aantal keuzes en wacht totdat je een keuze gemaakt hebt.
Automatische herberekening:Er wordt automatisch de kortst mogelijke route berekend.
Auto Pause:Hij stopt met richtingaanwijzingen en gaat pas weer verder als je weer op de koers zit (je moet dan dus zelf de weg terugvinden).

Bij de instellingen voor de routebepaling is er ook nog de optie "Herberekening route". Daar heb je de keuzes:

Op verzoek:De Edge vraagt of er een nieuwe berekening gemaakt worden of niet.
Automatisch:Hij berekent automatisch een nieuwe route.
Uit:Er wordt niet herberekend.

Deze instelling wordt gebruikt tijdens het navigeren van een route naar een bepaalde bestemming. Dat is bijvoorbeeld een adres of waypoint, maar kan natuurlijk ook de koers zijn waar je mee bezig was.

Copyright © 2008-2023 JaVaWa | voorwaarden | contact