Zoeken
Translate this page
English

CleanEject werkt niet meer goed op moderne MacOS versies,
en verdere ontwikkeling en ondersteuning van dit programma is gestopt!
Het kan wel nog steeds gedownload worden, zie onderaan pagina.

CleanEject

Als je USB-sticks, camera's, GPSsen en dergelijke aansluit op de Mac worden er automatisch een aantal onzichtbare bestanden en mappen aangemaakt; als je er dan bestanden op zet, komen er nog meer van die bestanden bij.
Een ander verschijnsel treedt op als je bestanden weggooit: deze worden in de map .Trashes geplaatst en nemen dus nog steeds ruimte in. Je zult de prullenbak moeten legen om ze echt weg te krijgen.
De onzichtbare bestanden krijg je te zien zodra je het apparaat aan een Windows-PC koppelt.
Deze verschijnselen zijn doorgaans onwenselijk; in sommige gevallen kan het zelfs een correcte werking van het apparaat verhinderen.

Om dit te voorkomen is het programma CleanEject gemaakt. Dit programma verwijdert de volgende mappen en bestanden van het aangesloten apparaat:

Na het verwijderen wordt het apparaat meteen ontkoppeld (als je dit via de Finder zou doen, worden er toch nog gauw een paar van die bestanden aangemaakt).

Het programma werkt niet met Mac OS Extended geformatteerde schijven, want daar is het verwijderen van de bestanden juist onwenselijk. CleanEject laat die schijven daarom niet zien.

De werking is eenvoudig: start het programma en selecteer de schijf of schijven (het programma selecteert ze standaard allemaal al) die je wilt opschonen en ontkoppelen; klik op OK en de taken worden uitgevoerd.

Je kunt CleanEject ook op een andere manier gebruiken: sleep de te ontkoppelen schijven naar het pictogram van CleanEject; hierna worden ze opgeschoond en ontkoppeld zonder dat er een dialoogvenster aan te pas komt. (Het is handig om een snelkoppeling naar CleanEject op je bureaublad te zetten)

Bij grote schijven met veel mappen en bestanden kan het even duren aangezien de hele schijf doorzocht wordt op te verwijderen bestanden. Zodra het pictogram van de schijf van je desktop verdwenen is, kan hij fysiek ontkoppeld worden.

Noot: sommige apparaten (zoals de Garmin Montana en de GPSMAP 64) maken automatisch weer verbinding na ontkoppelen. Dit is te voorkomen door te zorgen dat CleanEject het apparaat niet ontkoppelt, maar de-activeert. Het komt in principe op hetzelfde neer: het schijfvolume wordt afgesloten zodat er geen bestandscorruptie kan optreden, alleen wordt het apparaat niet uitgezet.
Dit kun je bewerkstelligen door in de hoofdmap van zowel het apparaat als de SD-kaart een tekstbestand met de naam unmountme.txt te plaatsen. Bij de Garmin Montana is gebleken dat het voldoende is om dit bestand alleen op de SD-kaart te zetten.

Noot 2: als je meerdere apparaten tegelijk aansluit, zorg dan dat ze allemaal een unieke naam hebben. Als er een aantal dezelfde naam hebben zal alleen de eerste ontkoppeld worden en de volgende zal een foutmelding creëren (maar er wordt verder niets beschadigd).

Download CleanEject voor MacOS

CleanEject is een 64-bit programma.

Laatste wijziging: 27-05-2024
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact