Zoeken
Translate this page

Begrippen deel 1: routes, tracks, waypoints, koersen en meer

Het is voor de beginner niet altijd even duidelijk: routes, tracks, sporen, koersen, waypoints, favorieten...
Op deze pagina probeer ik het een en ander uit te leggen.

Waypoint

Een waypoint is een locatie die je op de kaart markeert. Dat kan een adres zijn, een bestaande bijzonderheid op de kaart, een nuttig punt of een willekeurig ander punt op de kaart.
In bepaalde toestellen worden waypoints "Favorieten" genoemd. Je kunt waypoints voorzien van een naam, commentaar, adresgegevens, telefoonummer, nabijheidswaarschuwing en een symbool.
BaseCamp biedt een uitgebreide keuze aan symbolen, maar toestellen ondersteunen lang niet alle symbolen (dit verschilt per toestel). Een nabijheidswaarschuwing is handig als je een seintje wilt krijgen als je in de buurt komt; helaas werkt dit alleen in outdoortoestellen. Een workaround voor zowel de symbolen als de nabijheidswaarschuwing is het converteren van waypoints naar POI's met JaVaWa RTWtool; dan kun je wel elk waypointsymbool gebruiken, en werkt de waarschuwing ook op zūmo's en nüvi's.
Voor de Garmin Edge kun je een route of track combineren met waypoints tot een koers met koerspunten. die koerspunten worden aangekondigd.

POI

Hoewel POI's in principe hetzelfde zijn als waypoints (ze duiden een bepaalde locatie aan) wordt er in de toestellen toch anders mee omgegaan.
Waypoints kun je op je toestel aanpassen, je hebt (soms een zeer) beperkte keuze uit symbolen en het aantal dat je toestel aankan is niet heel groot. Het aantal POI's dat je toestel aankan is daarentegen zeer groot (paar miljoen moet lukken) en je kunt eigen symbolen ervoor gebruiken. Er kan een uitgebreide omschrijving en een foto aan toegevoegd worden, en een waarschuwingsafstand met daarbij optioneel een aangepast waarschuwingsgeluid aan gekoppeld worden (dat geluid wordt niet door alle toestellen ondersteund). Je kunt ze echter niet bewerken of wissen via het toestel en ze moeten aangemaakt worden met een apart programma (Garmin POI Loader of JaVaWa RTWtool).
POI-bestanden hebben de extensie .GPI en bevatten alle info: coördinaten, teksten, plaatjes en geluiden.

Route

Routes gebruik je voor het navigeren met de GPS. Routes kun je met BaseCamp aanmaken, waarbij er onderscheid gemaakt kan worden tussen 'berekende routes' en 'directe routes'. Bij een berekende route laat je het aan BaseCamp over om de juiste weg te vinden tussen begin- en eindpunt, waarbij je kunt sturen door viapunten toe te voegen. Een berekende route volgt altijd de in de kaart bekende wegen. Een directe route is niet meer dan een verzameling rechte lijnen tussen de viapunten die je aangeeft. Als je een kaart hebt die geen autoroutering ondersteunt krijg je altijd een directe route. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de autoroutering uit te zetten in BaseCamp of in het toestel.
Routes gemaakt met BaseCamp bevatten naast viapunten ook richtingpunten en autoroutepunten, zie onder.

Je toestel zal bij het volgen van de route afslagaanwijzingen geven. Bij voorkeur maak je de route op dezelfde kaart als die in je toestel zit; veel toestellen zullen deze dan ongewijzigd overnemen. Routes gemaakt op andere kaarten zullen herberekend worden op de kaart in het toestel, waarbij het mogelijk is dat er afwijkingen ontstaan. Een aantal outdoortoestellen kan echter helemaal niet goed overweg met routes gemaakt op andere kaarten: vaak verandert de route in een soort spinnenweb... In die gevallen is het verstandiger om een directe route te genereren die voorzien is van voldoende viapunten zodat de route die het toestel berekent overeenkomt met het origineel. Daar is ook een hulpmiddel voor beschikbaar: Route- & trackfilter. Dit hulpmiddel zet de viapunten op strategische plaatsen.

De Edge zal een route vertalen naar een koers met richtingaanwijzingen.

Een punt van aandacht: er zijn nogal wat websites die routes aanbieden, maar waar het in werkelijkheid tracks zijn. dit maakt nogal wat uit voor de bruikbaarheid (zie ook onder 'Tracks').

Viapunt

De punten die je zelf invoert bij het maken van een route zijn viapunten, ook bekend als tussenpunten. Deze zijn zichtbaar op de kaart, en op de Mac kun je ze afwijkende symbolen geven of een omschrijving aan toevoegen. In directe routes komen alleen deze punten voor. Normaal gesproken worden viapunten aangekondigd als je ze nadert, maar in BaseCamp kun je viapunten instellen op 'Niet waarschuwen bij aankomst'. Dit werkt echter alleen in de moderne zūmo's (3x0 serie en de 590) en een aantal nüvi's. Op oudere zūmo's kun je hetzelfde resultaat bereiken door de viapunten te plaatsen op kruisingen van wegen, of op wegvakken waar geen huisnummers aan gekoppeld zijn.
In outdoortoestellen werken beide opties helaas niet.
Viapunten blijven intact als het toestel de route herberekent.

Richtingpunt

BaseCamp genereert automatisch richtingpunten in routes, ze staan op plaatsen waar afslagaanwijzingen gegeven zullen worden. Ze zijn niet zichtbaar op de kaart. Als het toestel de route herberekent worden de richtingpunten gewist en vervangen door nieuwe, door het toestel bepaalde richtingpunten.

Autoroutepunt

Een route is in essentie een verzameling punten, verbonden door rechte lijnen. Om nu te zorgen dat de route de bochten in de weg netjes volgt plaatst BaseCamp automatisch een groot aantal autoroutepunten in de route. Ook deze zijn niet zichtbaar, en ook deze punten worden gewist bij herberekenen.

Track

Wordt ook wel 'spoor' genoemd. Als je je toestel laat bijhouden waar je geweest bent, legt het een reeks punten vast, met daaraan een aantal gegevens gekoppeld: coördinaten, tijdstip, hoogte en (afhankelijk van toestel en extra randapparatuur) zaken als temperatuur, hartslag en cadans. Die reeks punten vormen samen een track.
Je kunt ook tracks tekenen in BaseCamp; de punten krijgen uiteraard coördinaten, als je een geschikte kaart hebt ook de hoogte, maar de rest van de genoemde gegevens niet. Een track is niet kaartafhankelijk.

Je kunt een track gebruiken om te navigeren. In een outdoortoestel is het dan gewoon een kwestie van het lijntje volgen; richtingaanwijzingen zul je echter niet krijgen. De zūmo's uit de 5xx series, de 660en de 3x0 serie zijn in staat om een route te berekenen op basis van een track. Het toestel zal daarbij de track zo goed mogelijk volgen (dan moeten er wel wegen in de buurt liggen).
Een Edge zal op vergelijkbare wijze een track omzetten naar een koers met richtingaanwijzingen.

Koers

Een koers kun je zien als een combinatie tussen track en route: de ligging van de punten is vast, maar door koerspunten toe te voegen kun je wel richtingaanwijzingen krijgen. De meeste toestellen kunnen ook net zoals bij een route automatisch richtingaanwijzingen genereren, maar de koers wordt niet veranderd door herberekening. Met koerspunten kan de gebruiker ook gewaarschuwd worden voor andere zaken zoals gevaarlijke punten.
Bij een off-road koers krijg je uiteraard geen automatisch gegenereerde richtingaanwijzingen (er zijn immers geen wegen die daarvoor gebruikt kunnen worden), maar je kunt wel handmatig aanwijzingen toevoegen. Er zijn ook toepassingen zoals JaVaWa RTWtool die richtingaanwijzingen kan genereren op basis van richtingveranderingen.
De Edge zal een koers nooit wijzingen, mocht je afwijken van de koers dan berekent hij een route naar het dichtstbijzijnde punt op de koers. Ben je eenmaal weer op de koers beland, dan gaat de navigatie van de koers weer verder.
Lees meer over de Edge en koersen.

Draadloos overzetten van routes en tracks

Vroeger moest je altijd het toestel met een seriële of USB-kabel aan de computer verbinden om gegevens over te zetten, maar tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om dat draadloos te doen met een app op je smartphone. Er is echter een belangrijk aspect bij dat overzetten wat nogal eens tot onverwachte resultaten leidt: de apps zetten routes niet in hun geheel over! De viapunten gaan wel mee, maar de richtingpunten en autoroutepunten worden niet overgezet. Dat betekent dat het toestel de route altijd opnieuw zal berekenen, met onverwachte afwijkingen als gevolg!
Dit geldt in ieder geval voor de apps Connect en Explore, als je daarin de overgezette route bekijkt zie je enkel rechte lijnen tussen de viapunten. De app Tread laat wel een route via wegen zien, maar die berekent hij zelf aan de hand van enkel de viapunten. Van de app Drive is niet bekend wat die precies met routes doet.
De consequentie van het gebruik van een app is dus wel dat routes niet echt bruikbaar meer zullen zijn omdat er altijd sprake is van herberekening. De Edge heeft daarnaast ook behoorlijk problemen bij het herberekenen van zulke routes.
Zet je gegevens over met een app: gebruik altijd tracks!
Laatste wijziging: 03-11-2023
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact