Zoeken
Translate this page

Kaartprojectiehoek aanpassen

Iedereen die al een tijdje werkt met BaseCamp moet het opgevallen zijn dat met name de City Navigator-kaart nogal uitgerekt is in de breedte. Dit fenomeen zie je niet alleen in BaseCamp, maar ook in MapSource.
Dit heeft te maken met de manier van weergeven van de kaart, waarbij het midden van de kaart de meest 'natuurlijke' weergave kent.
Bij kaarten die een kleiner gebied beslaan is de weergave acceptabel, maar bij de City Navigator-kaart niet. Het probleem is namelijk dat die niet alleen Europa omvat (in dat geval ligt Nederland redelijk in het midden) maar ook de overzeese gebieden van Frankrijk, en die liggen dus op het zuidelijk halfrond...
Gevolg: een sterke vervorming in Nederland (voor mensen in de Scandinavische landen is het helemaal een ramp...)

Er is gelukkig een oplossing; in JaVaWa GMTK kun je namelijk per kaart zelf de projectiehoek bepalen.

Projectiehoek in GMTK

Als je in het noorden van het land woont kies je hier een projectiehoek van 53 graden, in het midden 52 graden en in het zuiden 51 graden.
Zoals gezegd kun je dit per kaart instellen, maar bij bijvoorbeeld een Topo Benelux is de noodzaak er niet echt; kijk en oordeel zelf.

Als je nu BaseCamp opnieuw opstart, zul je zien dat de weergave een stuk natuurlijker is.

Hetzelfde kan met de kaarten die Basecamp van het toestel leest, maar niet met JaVaWa GMTK; daar heb je JaVaWa Device Manager voor nodig.

Dit kan trouwens ook met de Mac-versie van beide programma's, tenzij je MacOS Catalina of nieuwer draait; daar werken JaVaWa GMTK en JaVaWa Device Manager helaas niet op. Met de informatie op deze pagina kan het wel op een andere, iets minder gebruiksvriendelijke manier.

Laatste wijziging: 28-04-2023
Copyright © 2008-2024 JaVaWa | voorwaarden | contact