Zoeken
Translate this page

Backup maken van zūmo XT

Backups maken van toestellen ging voorheen uitstekend met JaVaWa Device Manager. Van de zūmo XT gaat dat helaas niet meer, en dat komt omdat de zūmo XT exclusief gebruik maakt van het Media Transfer Protocol (MTP). Vorige toestellen werkten standaard met de USB massa-opslagmodus (of konden daarop gezet worden), maar deze dus niet meer. JaVaWa Device Manager ondersteunt geen MTP.
Garmin Express biedt een backupmogelijkheid, maar die doet slechts een klein gedeelte. Wil je alles backuppen, dan dan zul je dat zelf moeten doen.
gelukkig is de XT nog wel bereikbaar via Windows Verkenner (voor MacOS is het wat lastiger, daarover later meer), maar niet helemaal. Standaard is namelijk een gedeelte onzichtbaar, dit is de map .System. Deze map kan echter zichtbaar gemaakt worden via de volgende stappen:

Ga naar de kaartweergave:

zumo XT afbeelding 1

Druk op het snelheidsveld zodat je in het volgende scherm komt:

zumo XT afbeelding 2

Houd hier het snelheidsveld een aantal seconden (minstens 5) ingedrukt, waarna het volgende venster verschijnt:

zumo XT afbeelding 3

Hier kies je "Configuration and Settings", en daarna

zumo XT afbeelding 4

"MTP Settings", en daarna

zumo XT afbeelding 5

zet je een vinkje bij "Show .System".

Nu kun je met de hand een backup maken van alles op het toestel. Als je deze backup zet op een USB-stick, SD-kaart of een virtueel toestel, dan kan deze wèl gescand worden met JaVaWa Device Manager. Is wel een omweg, maar zo kun je toch meer te weten komen over je toestel.

zūmo XT en MacOS

Bovenstaande handelingen komen ook van pas als je een Apple hebt, maar er zijn wel extra complicaties. de XT zal namelijk nooit zichtbaar worden in Finder...
Met het programma Android File Transfer (installatieinstructies) kun je dat probleem oplossen. Dat programma kan namelijk wel bij MTP-apparaten. Kopieer daarmee alle mappen van de zūmo naar een bestemming naar keuze.
Met die ene map die zo juist zichtbaar gemaakt is (.System) krijg je wel te maken met een interessant verschijnsel na het kopiëren: alle mappen (en bestanden) waarvan de naam begint met een punt zijn onzichtbaar in Finder! (in Android File Transfer is ie wel gewoon zichtbaar). Dit is op te lossen met dit programma.

Er is nog wel een (mogelijke) extra hindernis: op MacOS kan er altijd maar een programma tegelijk communiceren met een MTP-apparaat; alle andere programma's kunnen er dan niet bij. Sluit de andere programma's (Garmin BaseCamp, Express en MapInstall) dus eerst af. Zet bij Garmin Express in de voorkeuren ook beide opties om het programma op de achtergrond actief te laten en om het automatisch te starten uit!

Copyright © 2008-2023 JaVaWa | voorwaarden | contact