JaVaWa GPS-tools
JaVaWa MapConverter
versie: 1.5 / datum: 21-02-2015
30.947 keer gedownload
Beschikbaar voor:
Beschikbaar voor Mac OS XBeschikbaar voor Windows
Klik hier om te downloaden
Changelog

English Français

JaVaWa MapConverter

JaVaWa MapConverter converteert Garmin-kaarten die met registerverwijzingen werken naar het nieuwe .gmap-formaat.

De MapConverter van Garmin kan alleen kaarten converteren die in het Windows-register opgenomen zijn. JaVaWa MapConverter gaat een stap verder: het kan uit een losse verzameling bestanden een .gmap kaart samenstellen; niet alleen onder Windows, maar ook op de Mac!
Uiteraard moet die losse verzameling wel compleet zijn. Verderop vind je een omschrijving waaruit die verzameling moet bestaan, maar voordat je dat (wat technische) verhaal gaat lezen kun je het beste gewoon proberen de kaart te converteren.

Werkwijze

Sleep de map (of het zip-bestand) met de bestanden naar het venster van JaVaWa MapConverter; het programma zal bepalen of het om een bruikbare bestandsset is en om welke kaart het gaat. In de meeste gevallen van JaVaWa MapConverter prima zelf bepalen welk bestand waarvoor dient, maar soms is niet duidelijk welk .img-bestand de overzichtskaart bevat. Die zul je dan handmatig moeten kiezen.

Als er geen foutmelding getoond wordt klik je op "Converteren" of op "Converteren & installeren". De eerste optie converteert de kaart en plaatst hem in een map naar keuze; de tweede zet de geconverteerde kaart automatisch op de juiste plaats zodat je hem meteen in BaseCamp en MapSource kunt gebruiken.
De geconverteerde kaart kun je ook later met JaVaWa GMTK installeren op (of verwijderen van) je computer.

Als je met JaVaWa GMTK een backup van een registerkaart gemaakt hebt kun je ook de map waarin het bestand met de extensie .gmtkd naar het venster slepen (of het .gmtkd-bestand zelf). In dat geval is alles al bekend over de diverse bestanden, en zul je geen overzichtskaart hoeven te kiezen.

Als je met behulp van JaVaWa GMTK kaarten migreert van PC naar Mac hoef je JaVaWa MapConverter niet te gebruiken; de benodigde functionaliteit is in JaVaWa GMTK geïntegreerd.

Als je de optie "Converteren & installeren" gebruikt, kan het zijn dat het programma om administratorrechten vraagt. Dit is het geval wanneer je gebruikersaccount geen schrijfrechten heeft op de map waarin de kaart geïnstalleerd wordt.
Wil je de kaart geïnstalleerd hebben op een andere plaats dan de standaardlocatie, kies dan voor "Converteren" en installeer de kaart met JaVaWa GMTK in een map naar keuze.

screenshot

De bestanden waaruit een kaart bestaat

Een Garmin-kaart is altijd opgebouwd uit een verzameling van bestanden. In de tabel hieronder zijn ze beschreven:

TypeExtensieAanwezigOmschrijving
TDB.tdbaltijdDit is een indexbestand wat door MapSource en BaseCamp gebruikt wordt om te bepalen welke kaartsegmenten in het geheugen geladen moeten worden voor de weergave. MapConverter gebruikt deze informatie om te bepalen welke .img-bestanden bij de kaart horen. Ontbreken er een of meer op schijf, dan kan de kaart niet geconverteerd worden.
overzichtskaart.imgaltijdElke kaart bevat ook een vereenvoudigde overzichtskaart, welke gebruikt wordt als je verder uitgezoomd bent.
kaartsegment.imgaltijdBij elke kaart is er minimaal één, maar meestal meer. Ze hebben altijd een naam bestaande uit 8 cijfers (en de extensie .img).
MDR.imgsomsBevat een zoekindex. Wordt gebruikt als je zoekt op bijv. een adres, plaats of POI.
MDX.mdxsomsIs ook een soort zoekindex, maar dan voor de relatie tussen de verschillende .img-bestanden.
TRF.trfsomsNiet geheel duidelijk waar het voor dient; komt meestal voor bij City Navigator kaarten.
TYP.typsomsBevat stijlinformatie voor de weergave van de diverse kaartelementen.

N.B. bepaalde kaarten zoals de BlueChart zijn samengesteld uit meerdere delen: de kaart zelf en de getijdetabellen. JaVaWa MapConverter doet alleen het eerste deel. Als je zo'n kaart hebt, gebruik dan Garmin MapConverter.

Command line versie

Er is ook een command line versie van JaVaWa MapConverter beschikbaar voor diegenen die het programma op willen nemen in een workflow op deze pagina.

Credits

De Windows-versie van JaVaWa MapConverter maakt gebruik van 7-Zip om ZIP-bestanden uit te pakken.

Changelog

Versie Wijzigingen
1.5
 • Kleine aanpassing t.b.v. kaarten zonder Family ID.
1.4
 • In het geval van meerdere TYP-bestanden (of andere bestanden) verschijnt een keuzemenu om het juiste bestand te kiezen.
 • Kleine bug fixes.
1.3
 • Probleem met letters met accenten in map- en bestandsnamen opgelost.
1.2
 • Nu ook in het Frans...
1.1
 • Ondersteuning voor zip-bestanden toegevoegd.
1.0
 • Windows-versie: Kaarten worden nu geïnstalleerd in het algemene profiel (i.p.v. het gebruikersprofiel). Dit is de gebruikelijke locatie.
0.6
 • Als een kaart uit een GMTK-backup met een ontgrendelcode geconverteerd en geïnstalleerd wordt, dan wordt deze code nu ook meteen geïnstalleerd.
 • Het programma vraagt nu, indien van toepassing, eerst of een bestaande kaart overschreven moet worden.
0.5
 • Optie toegevoegd om de kaart direct te installeren.
0.4
 • Kleine bugfix (soms werkte de herkenning van het bestand met de overzichtskaart niet goed)
0.3
 • Engelstalige versie.
0.2
 • Klein bugje in de naamgeving van de gmap-map/het gmap-bestand verholpen.
0.1
 • Eerste versie.
Contact Gebruiksvoorwaarden RSS Valid HTML 5
Copyright © 2008-2015 JaVaWa. Alle rechten voorbehouden.