JaVaWa GPS-tools

Maak je kaarten op eenvoudige wijze zichtbaar voor BaseCamp met JaVaWa Device Manager

BaseCamp en kaarten op de GPS

Garmin BaseCamp biedt de handige mogelijkheid om kaarten die op je GPS staan te gebruiken zonder dat die kaart op je computer geïnstalleerd is.
Helaas werkt dit niet met alle kaarten; op SD-kaart voorgeïnstalleerde kaarten van Garmin meestal wel (maar niet altijd!), kaarten van andere leveranciers meestal niet, en kaarten die je er zelf op gezet hebt met MapSource of MapInstall al helemaal niet.

Met een kleine aanpassing in het .img-bestand werkt het echter wél: door met een HEX-editor de 15e byte (let op! het kan zijn dat je editor begint te tellen bij 0; je moet dan de byte op positie 14 hebben) te veranderen van 0x01 naar 0x00 leest BaseCamp de kaart zonder problemen in.
Nu zal voor de meeste mensen hetgeen wat hierboven staat volledig abracadabra zijn, en daarom heb ik een klein programmaatje gemaakt die de aanpassing voor je maakt: IMGmod.

Het gebruik van IMGmod is eenvoudig: zet IMGmod op je bureaublad en sleep het .img-bestand met de kaart naar het pictogram van IMGmod.
Wanneer het .img-bestand alleen-lezen is werkt dit uiteraard niet; controleer dit dus eerst.

Waarschuwing! Maak eerst een backup van het .img-bestand, zeker als je er (een hoop) geld voor betaald hebt! Het gebruik van IMGmod is geheel op eigen risico.

Het programma IMGmod is niet meer; gebruik daarvoor in de plaats JaVaWa Device Manager!

Tip: Je bent niet verplicht om je GPS ten allen tijde aan je computer gekoppeld te hebben; BaseCamp kan kaarten ook lezen als ze op een USB-stick of op een SD-kaartje in een kaartlezer staan. Zorg dan wel dat de .img-bestanden in de submap Garmin staan (standaard heeft zo'n bestand de naam gmapsupp.img, maar elke naam voldoet zolang de extensie maar .img is).

Doorschijnende basiskaart

De kaart is nu zichtbaar in BaseCamp, alleen zie je soms de wegen uit de basiskaart van BaseCamp door de kaart heen lopen. Dit verschijnsel treedt met name op bij sommige (oudere) kaarten die gebaseerd zijn op de Openstreetmap. Inmiddels is het probleem al getackled, maar voor de kaarten waar het nog wel optreedt is er een noodoplossing, en die behelst het vervangen van de basiskaart van BaseCamp door eentje die helemaal geen wegen bevat. Deze kun je hier downloaden: Basemap.zip.

Pak het zip-bestand uit, en zet de map Global Application Basemap v2.gmap (voor Mac-gebruikers wordt dit getoond als een bestand) op de juiste plaats.

Bij Windows ga je naar de map waar BaseCamp in staat (dit kan C:\Program Files\Garmin\BaseCamp zijn, maar een andere plaats is ook mogelijk). In deze map staat een submap genaamd Maps; hierin plaats je de map Global Application Basemap v2.gmap (maak een backup van de bestaande basiskaart).

Bij de Mac klik je rechts (of Ctrl-klik) op het pictogram van BaseCamp; kies dan in het menu voor 'Toon pakketinhoud'. Navigeer dan naar de map Contents > Resources; hierin plaats je het bestand Global Application Basemap v2.gmap (maak een backup van de bestaande basiskaart).

Contact Gebruiksvoorwaarden RSS Valid HTML 5
Copyright © 2008-2015 JaVaWa. Alle rechten voorbehouden.